Ο Χριστοδουλίδης στο Λευκό Οίκο: Είδε το δεξί χέρι του Τραμπ με όλα στην ατζέντα…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρέσβη Τζον Μπόλτον, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Συζητήσαμε, είπε ο Κύπριος υπουργός, την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το πρόβλημα της Κύπρου, η επίλυση του οποίου αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα και επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Μπόλτον και ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κυπριακό και το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό θέμα για τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, ειπώθηκε στη συνάντηση ότι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής και γενικά οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, μπορεί να λειτουργήσουν ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Τόνισε συγκεκριμένα:

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα απ’ τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερει δεν στρέφονται εναντίον όποιου τρίτου κράτους – μπορούμε μέσα από κοινές δράσεις να αντιμετωπίσουμε τις όποιες κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε αν συζήτησε με τον κ. Μπόλτον και το Κυπριακό. Σημειώνουμε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας γνωρίζει το θέμα από τη θητεία του ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Κύπριος υπουργός είπε:

«Τα συζητήσαμε και όντως ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Νίκι Χειλι».

Οι κ. Μπόλτον και Χριστοδουλίδης αναφέρθηκαν και στο Μεσανατολικό, για το οποίο η αμερικανική πλευρά θα επιχειρήσει να καταθέσει συνολική πρόταση.

Η Λευκωσία προσφέρθηκε -ως μέλος της ΕΕ και της περιοχής- να συνεισφέρει στην προσπάθεια, αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η εμπλοκή της θα συμβάλλει.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε θετική την προσφορά και υποσχέθηκε ότι η Κύπρος θα τηρείται ενήμερη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και με την ηγεσία του AIPAC. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πρόκληση του AIPAC προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ο επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου του, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά και από σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κοινή δήλωση προθέσεων Κύπρου-ΗΠΑ: Αναμένεται η επίσκεψη του Μίτσελ στο νησί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: