Κοινή δήλωση προθέσεων Κύπρου-ΗΠΑ: Αναμένεται η επίσκεψη του Μίτσελ στο νησί




Ως ένα πρώτο χειροπιαστό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ αποτιμάται από διπλωματικές πηγές η κοινή δήλωση προθέσεων που υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, η κοινή δήλωση προθέσεων προβλέπει την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλο τα φάσμα του τομέα της ασφάλειας και αναγνωρίζει ως κοινό στόχο των δύο χωρών την περιφερειακή σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά σε οικονομική, εμπορική, ναυτιλιακή και πολιτική ασφάλεια, καθώς τονίζεται ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Σχετικά με τις επικείμενες τριμερείς συναντήσεις, οι οποίες έχουν κεντρίσει το στοχευμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για συγκεκριμένα ζητήματα, φαίνεται πως έχει απευθυνθεί πρόσκληση τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όσο και στον Γουές Μίτσελ, για να συμμετάσχουν σε μια από αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάννον αλλά και του Γουές Μίτσελ στην Κύπρο πριν από το τέλος του χρόνου.

Στα επιμέρους θέματα της διμερούς ατζέντας, εκτιμάται θετικά το γεγονός ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν βλέπουν την Κύπρο μόνο υπό το πρίσμα του εθνικού θέματος αλλά την αντιμετωπίζουν ως ένα σταθερό και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο στους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ο διάλογος για την προώθηση μιας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, η συνέχιση των εργασιών για την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην πώληση όπλων στην Κύπρο, αλλά και η παροχή άδειας για την τοποθέτηση ακόλουθου Άμυνας στην κυπριακή πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός ανέλυσε στον κ. Πομπέο τον επαναπροσανατολισμό της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις βασικούς πυλώνες (σχέσεις με γειτονικά κράτη, ρόλο στην Ε.Ε. και στοχευμένη αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία) που διέπουν αυτή τη νέα στρατηγική. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε την επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε αναφορά στα διάφορα πολυμερή σχήματα αλλά και τις διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με γειτονικά κράτη όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Τέλος, για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε τις προοπτικές που έχει η Ανατολική Μεσόγειος για να μετεξελιχθεί σε μια εναλλακτική ενεργειακή οδό για την Ευρώπη.

Απόλυτη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν

07/11/2018 20:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή Π. Κασφίκη
Ουάσινγκτον , ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: