Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο κυπριακό και η αντίδρασή του, η συμφωνία των αρχηγών του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για πακέτο κοινωνικών μέτρων και ένα νέο ΕΣΤΙΑ και οι έρευνες για την απόπειρα φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου είναι από τα πρώτα θέματα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Προεδρική έκρηξη» γράφει ότι μπροστά στην έντονη κριτική από το εσωτερικό και ειδικότερα από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεσπάθωσε εναντίον των επικριτών του. Η «Α» γράφει αλλού ότι οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καθώς και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας συμφώνησαν σε πακέτο κοινωνικών μέτρων 100 εκατ. και ένα ΕΣΤΙΑ 2. Γράφει αλλού ότι η Αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις, δύο Ε/κ και ενός αλλοδαπού στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Τα βρήκαν σε όλα Αβέρωφ και Νικόλας» και γράφει ότι στα 100 εκατ. Ευρώ θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα που, όπως όλα δείχνουν, συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Σε άλλη είδηση, ο «Π» γράφει ότι η Αστυνομία αναζητεί τα ίχνη των δραστών της απόπειρας δολοφονίας κατά του 57χρονου Νίκου Ροδοθέου στην οδό Εθνικής Φρουράς κοντά στο Χίλτον. Αναφέρει επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί πολεοδομικά και άλλα κίνητρα για ανέγερση πολυκατοικιών στις πόλεις.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ο καθένας τον χαβά του» και γράφει ότι το παρατεταμένο κενό στις διαπραγματεύσεις άφησε αέρα ανάπτυξης παράλληλων και πολλαπλών συζητήσεων και τοποθετήσεων. Το πρώτο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου αναμένεται ξεκαθάρισμα των ‘όρων αναφοράς’. Γράφει επίσης ότι 29χρονος από τη Λευκωσία κρατήθηκε στο κελί ως υπόδικος για 45 μέρες για υπόθεση που τιμωρείται με πρόστιμο. Προβάλλει αλλού τον 25χρονο Παναγιώτη Μιχαήλ ο οποίος θριάμβευσε στο Muay Thai στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο σχολικός εκφοβισμός τον έστρεψε στον αθλητισμό και στο παγκόσμιο χρυσό.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αλήθειες που ενοχλούν τον Πρόεδρο» γράφει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων ότι ο Πρόεδρος άλλα λέει σε κλειστές πόρτες και άλλα δημόσια, επιτρέποντας να τεθούν στο τραπέζι συζητήσεις για χαλαρή ομοσπονδία, για συνομοσπονδία ή για δύο κράτη, ενόχλησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γράφει σε άλλο θέμα ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Επίσης, αναφέρει ότι η πρώην Συνεργατική διαθέτει περίπου 2.800 ακίνητα καθώς επίσης μετοχές σε εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εντείνεται η πίεση στον Αναστασιάδη» γράφει ότι εντείνεται η επίθεση εναντίον του Προέδρου από πολιτικά κόμματα και τον Ακιντζί λόγω της χαλαρής ομοσπονδίας. Προβάλλει επίσης φωτογραφικό στιγμιότυπο από την επίδειξη των ικανοτήτων των καταδρομείς της 2018 ΕΣΣΟ χθες στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι. Γράφει επίσης ότι το γυάλινο άγαλμα του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου «ο Ποιητής», το οποίο βρισκόταν πίσω από την Πύλη Αμμοχώστου μετακινείται στον προαύλιο χώρο του (παλιού) Δημαρχείου.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με κύριο τίτλο “Κέντρο ελληνικών εταιρειών η Κύπρος” γράφει ότι πόλο έλξης για ελληνικές εταιρείες – κολοσσούς αποτελεί η Κύπρος, λόγω του σταθερού επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Γράφει επίσης ότι σε μονομαχία εξελίσσεται η κούρσα Ανδρέα Νεοκλέους και Μιχάλη Αχιλλέως για τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Cyta. Αλλού αναφέρει ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το μοντέλο που θα ακολουθήσει η Κύπρος σε προσπάθεια επανεκκίνησης των παγωμένων δανείων, έχει ιρλανδική βάση.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/11/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: