Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, το κοινωνικό πακέτο που συζητούν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, το Κυπριακό, η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για χορήγηση ουσιών σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδες της Κύπρου και οι επαφές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χάσμα σε ‘καλό κλίμα’», γράφει στο κύριο της θέμα ότι καμία ουσιαστική επαναπροσέγγιση δεν υπήρξε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν στις βασικές αρχές μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλού γράφει για τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Κάθλιν Ντόχερτι στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Εκτός προϋπολογισμού το ‘κοινωνικό πακέτο’» και γράφει ότι η διαμόρφωση και η υλοποίηση του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου, ύψους 100 εκ. ευρώ, που συζητούν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, δεν περνούν μέσα από τον προϋπολογισμό του 2019. Αλλού γράφει ότι ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Προεδρικό και ΑΚΕΛ συντήρησαν την κόντρα για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αυτά είπε στον Πρόεδρο» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Μάιος ως χρονικό ορόσημο που τίθεται από την Τουρκία, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ήταν το μόνο σημείο στο οποίο συνέπεσαν τα όσα είπαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας επισκέφθηκαν χθες το γεωτρύπανο Stena Icemax, οι Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ. Αλλού γράφει ότι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, απέστειλε απαντήσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μόνη διέξοδος οι συνομιλίες, τονίζει το ΑΚΕΛ», γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε χθες ότι πρέπει «να είμαστε εμείς συνεπείς στις θέσεις αρχών του Εθνικού Συμβουλίου κα εκεί η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποκαλυφθεί». Σε άλλο θέμα γράφει ότι την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό μετέφερε ο Α. Κυπριανού στον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, καταδικάζοντας την επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Αλλού γράφει ότι καταγγελίες για ελλιπή εποπτικό έλεγχο της Olympic Insurance υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Επείγουσα κλήση για έρευνα για ντοπάρισμα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η FIFpro, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, ζήτησε χθες τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε σε παίκτες ποδοσφαιρικών σωματείων της πρώτης κατηγορίας, στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η καταιγίδα στην Πάφο ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε διακοπή ρεύματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινά η δική για το φόνο Βρετανού τουρίστα στην Αγία Νάπα το 2016.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Πολιτική Χημεία’ της διαπλοκής και του ρουσφετιού» γράφει για «νέο πολιτικό ειδύλλιο Αβέρωφ Νεοφύτου – Νικόλα Παπαδόπουλου». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «δαιμονοποίηση του ΑΚΕΛ για επιβολή ΝΑΤΟϊκής λύσης». Αλλού γράφει για «άστεγους και πενήτες δίπλα στους ουρανοξύστες».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεσμευτική συμφωνία για το Κυπριακό» γράφει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος, είτε να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς, ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως θα τους καθορίσει ο ΟΗΕ, είτε να καταστεί αντικείμενο έντονων και εκβιαστικών πιέσεων. Αλλού γράφει για τις επαφές και συζητήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα γράφει για τις συναντήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ με κόμματα και παράγοντες των κατεχομένων.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/11/2018 09:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: