Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία, το ΓεΣΥ, τα μηνύματα της Άγκυρας για το Κυπριακό, οι αποκαλύψεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας για το Συνεργατισμό, και η επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θρίλερ στη Βρετανία Δεν ανησυχεί η Κύπρος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι βρίσκεται υπό διάλυση η κυβέρνηση της Μέι, με βροχές παραιτήσεων και συλλογή υπογραφών για την αποπομπή της, ενώ αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τα έβαλε και με τον Πρόεδρο. Αλλού γράφει ότι τέθηκαν υπό κράτηση για το φόνο Χριστοδούλου τέσσερις ύποπτοι.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ανοίγουν ‘παράθυρα’ για ιδιωτική ιατρική», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η απαίτηση των γιατρών να ασκούν ιδιωτική ιατρική και ταυτόχρονα να είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σφοδρή κριτική άσκησαν βουλευτές στην ΑΗΚ αλλά και στην κυβέρνηση για τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλού γράφει για πολιτικό χάος λόγω Brexit και ότι μένουν Ευρώπη οι περιοχές των βάσεων στην Κύπρο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έστειλε φιρμάνι η Άγκυρα», γράφει πως η Τουρκία έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα για το Κυπριακό με αποδέκτες τον Μουσταφά Ακιντζί, στον οποίο υπέδειξε την «ανάγκη για νέες προτάσεις και ιδέες», και τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο κάλεσε να ξυπνήσει από το όνειρο των μηδενικών εγγυήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ψηφίζει σήμερα νόμο προκειμένου να επιστραφούν σε ένα υπάλληλο €3.563 που του αποκόπτονταν παράνομα ως εισφορά στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στο Προεδρικό φαγώθηκε ο Συνεργατισμός», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας απεκάλυψε στην Ερευνητική Επιτροπή την πραγματοποίηση μυστικής σύσκεψης στο Προεδρικό λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκαν χθες, σε όλες τις επαρχίες από τη φοιτητιώσα και μαθητιώσα νεολαία. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus mail” γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο “Θα το φέρω εις πέρας” ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα παλέψει για το προσχέδιο της συμφωνίας για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ μετά τις παραιτήσεις των Υπουργών της που έθεσαν σε κίνδυνο τη στρατηγική της και τη δουλειά της. Αλλού γράφει ότι ο πατέρας του 9χρονου κοριτσιού που μαχαιρώθηκε από τον αδερφό της την περασμένη βδομάδα στη Λάρνακα δήλωσε ότι οι αρχές ήταν πλήρως ενήμερες για την ψυχική ασθένεια του γιου του αλλά δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν την τραγωδία. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από τις χθεσινές διαδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο εδώλιο Αναστασιάδης – Αβέρωφ», γράφει πως η κυβέρνηση γνώριζε πριν από τις προεδρικές εκλογές για την κατάσταση στο Συνεργατισμό και παραπλανούσε πολιτικά κόμματα και πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνα μονοπάτια στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι περισσότεροι από 6 χιλιάδες περιμένουν απάντηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Λουτ θα φέρει έγγραφο» γράφει ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να καταγραφούν σε ένα τρίπτυχο, μαζί με τις «συγκλίσεις» και τις προτάσεις των δύο πλευρών. Αλλού γράφει ότι ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θα εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι υπήρχε σενάριο για κούρεμα €2,3 δις το 2018.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/11/2018 08:51

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: