Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αυριανή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία θα προβεί σε ενημέρωση του λαού για τις ιδέες του σε σχέση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί “προσπάθειες σφετερισμού” του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, η ασφάλεια του FIR Λευκωσίας, οι ανησυχίες του Τμήματος Περιβάλλοντος για την αύξηση των αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες για ψηλά κτίρια, ειδικά στη Λεμεσό, και η πρώτη μέρα της κυνηγετικής περιόδου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο τη θέμα με τίτλο «Η Exxon Mobil ξεκινά και ο Ερντογάν απειλεί!” για απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το πλοίο – γεωτρύπανο της Exxon Mobil αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου για να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει πως στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες για τον φόνο του 33χρονου Γκάρι Μπόρις Χριστοδούλου. Επίσης γράφει για πρόστιμα 10 χιλιάδων ευρώ κατά την πρώτη ημέρα του κυνηγίου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Αλλάζουν εκ βάθρων οι υπηρεσίες πρόνοιας» γράφει πως προωθείται σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, δήλωσε πως η ‘Ενωση συζητά, υπό όρους, θέμα συνένωσης δήμων. Επίσης γράφει πως τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του Τμήματος Περιβάλλοντος σχετικά με την αύξηση των αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικών αδειών μεγάλης κλίμακας αναπτύξεων ψηλών κτιρίων, ειδικά στη Λεμεσό, εκφράζει με επιστολές του προς τη διευθύντρια της Πολεοδομίας ο διευθυντής του τμήματος.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «SOS για την ασφάλεια του FIR”, πως έντονες ανησυχίες για την πορεία που ανατρέπει βασικά στοιχεία ασφάλειας στο FIR Λευκωσίας, που πηγάζουν μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εξέφρασαν στην Υπουργό Μεταφορών οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Αλλού αναφέρει πως ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σχετικά με τον επικείμενο διορισμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και δυο μελών ΔΣ της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να δώσει απαντήσεις σε λαό και κόμματα αύριο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Επικίνδυνα παιχνίδια με τις αρχαιότητες» γράφει πως επικίνδυνα παιγνίδια σε βάρος του Τμήματος Αρχαιοτήτων και γενικότερα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου καταγγέλλει το ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με την UNICEF κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη. Ακόμη αναφέρεται σε καχυποψία στους Τουρκοκύπριους και ανησυχίες στους Ελληνοκύπριους από τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/11/2018 08:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: