Δεν θα έκανε εγκλήματα ο κάθε νεοσουλτάνος εάν ήξερε ότι απέναντί του είναι η διεθνής κοινότητα




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι.

«Θα μπορούσε ο πρίγκιπας να είχε γνώση αυτού του τραγικού γεγονότος, ίσως ναι, ίσως και όχι!» επισημάνθηκε στην ίδια ανακοίνωση (σ.σ. σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα της CIA, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου).

  • Ο Αμερικανός ηγέτης χωρίς περιστροφές, απλά και ειλικρινά, είπε τη μεγάλη αλήθεια που καθορίζει τη διεθνή πραγματικότητα. Δηλαδή, οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη στηρίζονται σε συναλλαγές και όχι στο διεθνές δίκαιο.

Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών εφαρμόζεται κατά το δοκούν και το Συμβούλιο Ασφαλείας έφτασε στο σημείο με τα πολλά βέτο να λειτουργεί υποτυπωδώς, μέσα από διαμάχες και ανταγωνιστικά συμφέροντα των μονίμων μελών του. Και τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για εθνικά συμφέροντα, αλλά ιδιωτικά (πολεμικής βιομηχανίας, πετρελαϊκών εταιρειών κλπ).

  • Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι επίσης περιορισμένη επειδή ο εν λόγω μόνιμος δικαστικός μηχανισμός δεν στηρίζεται από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΗΕ. Ποικίλες πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες και η τακτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών οδηγεί στη συσκότιση πολλών εγκλημάτων, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτησης βασικών δημοκρατικών αξιών.

Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι «ακλόνητος εταίρος» της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια».

Ο Αμερικανός ηγέτης δεν αντέδρασε μόνο με βάση το γεγονός ότι υπερασπίζεται μια «διαφορετική θεωρία» για εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επειδή έτσι λειτουργεί το διεθνές πολιτικό σύστημα.

Οι μεγάλες δυνάμεις διαιρούν και κυριαρχούν σε ένα ανελέητο ανταγωνισμό, με νόμιμες και παράνομες διαδικασίες. Οι εξουσίες κάνουν μπίζνες και στηρίζονται μέσω χρηματοδοτήσεων από επιχειρήσεις και πανίσχυρα λόμπι.

  • Πέρα απ’ όλα αυτά, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι η ενίσχυση εθνικιστικών αντιλήψεων και η αύξηση αυταρχικών ηγετών, όχι μόνο σε κράτη με δικτατορικά και μοναρχικά καθεστώτα, αλλά και σε υποτιθέμενες δημοκρατικές χώρες Ανατολής και Δύσης.

Με αποφάσεις και συμπεριφορές δείχνουν ότι δεν υπολογίζουν τίποτα. Δεν σέβονται τους ευρέως αποδεκτούς κανόνες. Δρουν χωρίς διαφάνεια και ηθική. Και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

Το πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς απειλεί τη διεθνή σταθερότητα. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος της υψηλής τεχνολογίας υποφέρει από έλλειψη πραγματικών ηγετών και οραμάτων. Αυξάνονται όλο και περισσότερο τα σημάδια πισωγυρίσματος στην εποχή του αυταρχισμού και ανάμεσα στις τρανταχτές αποδείξεις είναι:

  • – Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει με τόση άνεση αυτά που λέει, βρίσκοντας απήχηση σε μεγάλο ποσοστό Αμερικανών.
  • – Ο Πούτιν παραμένει για τόσα χρόνια απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας του, ξεπερνώντας και τον Κίσινγκερ στην εφαρμογή πολιτικής σύμφωνα με την κυνική άποψη: «οι ηθικο-φιλοσοφικές πεποιθήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπολογίζονται στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας».
  • – Η κινέζικη δικτατορία της ανάπτυξης δημιούργησε, μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ένα μοναδικό σύστημα επιτήρησης και ελέγχου, διαγράφοντας τους όρους «ελευθερία έκφρασης» και «κράτος δικαίου».
  • – Η Γερμανία, το ιερατείο των Βρυξελών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμορφώνουν συνθήκες οικονομικής εξάρτησης και κατοχής μέσα από δανεισμούς και αυταρχική επιβολή μέτρων λιτότητας, εξαθλίωσης και διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως κύριο όργανο διαχείρισης κρίσεων του διεθνούς οργανισμού, ασκούσε την εξουσία του επιβάλλοντας δεσμευτικές υποχρεώσεις στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και την επικράτηση του κράτους δικαίου, δεν θα άφηνε περιθώρια για συμπεριφορές και πρακτικές που λειτουργούν υπεράνω του νόμου.

Εάν ο κάθε πρίγκιπας και αυταρχικός ηγέτης ήξερε ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες για το έγκλημά του και ότι θα βρει απέναντί του σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, θα το σκεφτόταν πολύ καλά προηγουμένως.

  • Αν δεν υπήρχαν διαβρωμένες δημοκρατίες και η ανθρωπότητα είχε την ευτυχία να κυβερνάται από μεγάλους ηγέτες, οι οποίοι θα ταύτιζαν το εθνικό συμφέρον με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες, δεν θα μπορούσε κανένας νεοσουλτάνος και νεοφασίστας να έβρισκε στήριγμα είτε από Ουάσιγκτον είτε από Μόσχα και ούτε θα μπορούσε να εκβίαζε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γεμίσει τις γειτονιές της με μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες.

Λένε πολλοί ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να διαχειρισθεί την τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να τον οδηγήσει στην εξαφάνισή του. Πρώτα και πιο πολύ κινδυνεύει από όλους αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές και τη μοίρα του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η βαριά κατηγορία του Τσαβούσογλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ: “Μόνο το χρήμα μετράει”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: