Η βαριά κατηγορία του Τσαβούσογλου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ: “Μόνο το χρήμα μετράει”…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, εναντίον του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει πάνω απ’ όλα πανικό και έκδηλη ανησυχία.

Διότι ο πρόεδρος της Αμερικής και η Ε.Ε. τοποθετήθηκαν επί δύο υποθέσεων που η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν, επένδυσαν πάρα πολύ, ιδιαίτερα στην άκρως απαράδεκτη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

  • Η πρώτη υπόθεση αφορά, λοιπόν, αυτή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, η οποία -χωρίς αμφιβολία- διαπράχθηκε από στελέχη του καθεστώτος. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει το υλικό που αποδεικνύει το φόνο, αλλά ο δημοσιογράφος εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, και δεν εξήλθε ποτέ. Δεν μπορεί να τον κατάπιε η γη. Το μόνο ερώτημα που έμεινε να απαντηθεί επίσης με στοιχεία είναι ποιος έδωσε την εντολή, που όλοι ορθά υποθέτουμε…
  • Η δεύτερη υπόθεση αφορά τη φυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο ο Ερντογάν φυλάκισε χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς. Οι δικαστές αποφάσισαν να τον καταδικάσουν με εντολή του προέδρου της Τουρκίας, διότι ο Ντεμιρτάς που είναι λαοφιλής θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό του κουρδικού κόμματος στο 15%.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία σε άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό, εξυπηρετεί την Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντεμιρτάς, «θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν γέμισε τις φυλακές με τους αντιπάλους του. Οι αναφορές ομιλούν για χιλιάδες φυλακισμένους.

  • Ο κ. Τσαβούσογλου στράφηκε εναντίον της Αμερικής και της Ε.Ε. βάση σχεδίου ενδυνάμωσης του Ερντογάν στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις απώλειας μέρους της λαϊκής του δύναμης μετά την κατάρρευση της οικονομίας, τον περασμένο Αύγουστο. Ταυτόχρονα, ήθελε να δείξει ότι ο μεν κ. Τραμπ τα κάνει όλα για τα χρήματα –«μόνο το χρήμα μετράει», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός- και οι Ευρωπαίοι υποθάλπτουν την τρομοκρατία στη χώρα του. Το δεύτερο σίγουρα δεν συμβαίνει.

Άγρια κόντρα Πομπέο με Τσαβούσογλου για S-400 και τους φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες

Το γεγονός ότι αντέδρασε η Ε.Ε. στις μαζικές φυλακίσεις είναι μία καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα έχει συνέχεια. Η σημερινή Ευρώπη θα παραμείνει πάντα υπό τον εκβιασμό του Ερντογάν, διότι οι ηγέτες της δεν έχουν ποτέ το θάρρος να αντιμετωπίσουν την αυταρχικότητα του Τούρκου ηγέτη. Είναι μία σκορπισμένη …διαδήλωση όταν πρέπει να γίνουν μία γροθιά για το καλό της ενωμένης Ευρώπης.

  • Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας θα είναι πάντα ο απρόβλεπτος Τραμπ, διότι -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους- φέρεται συμφεροντολογικά γι’ αυτό που ο ίδιος θεωρεί καλό για τη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Αμερικής δεν πρόκειται να πουλήσει τη Σαουδική Αραβία προς όφελος της Τουρκίας, όπως ήταν βέβαιος ο κ. Ερντογάν, που χωρίς ντροπή εκμεταλλεύεται το θάνατο ενός δημοσιογράφου, την ίδια στιγμή που ο ίδιος έχει φυλακίσει εκατοντάδες υπηρέτες των μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Τραμπ δεν το έκρυψε άλλωστε, ότι η υποστήριξη στη Σ. Αραβία οφείλεται στα συμβόλαια που έκλεισαν οι δύο χώρες ύψος πολλών δισεκατομμυρίων.

  • Δεν έχω πρόθεση να υποστηρίξω την Αμερική, αλλά ας μας πουν οι Τούρκοι ποια συμβόλαια ακύρωσαν η Κίνα και η Ρωσία σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά βρίσκει και κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όσο δεν τον σταματούν με αποφασιστικότητα, τόσα περισσότερα προβλήματα θα δημιουργεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει στρατόπεδο και όσες κυρώσεις και αν του βάλουν, θα κάνει αυτό που αποφασίζει το ταραγμένο του μυαλό…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο γενικός γραμματέας της κυπριακής Αριστεράς, Άντρος Κυπριανού πήγε στην Τουρκία για να υποστηρίξει την φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας -αυτό είπε στην ομιλία του- και με την ευκαιρία συναντήθηκε και με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός παρέθεσε γεύμα στον κ. Κυπριανού και για μιάμιση ώρα συζητούσαν το Κυπριακό. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις ως να συζήτησε τα μεγαλύτερα μυστικά του πλανήτη. Υποθέτω ότι βασικά ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί τι είπαν στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Αναστασιάδη επειδή, ως γνωστόν, ο κύριος αυτός δεν πιστεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι σχέσεις του Τραμπ και του Ερντογάν πάλι στο “σημείο μηδέν”: Ο λόγος του νέου καυγά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: