Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποθαρρύνει κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιάπρτμεντ, με αφορμή την παράνομη κινητικότητα και κινητοποίηση της Τουρκίας σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που ΔΕΝ της ανήκουν.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η οποία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 4 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανικής θέση για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά αποδοκιμάζει τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε «ταραχοποιό δύναμη» στην περιοχή.

  • Με διάφορους τρόπους, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει αυτή την αποδοκιμασία της προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία όμως συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνοντας την ένταση σε μία περίοδο κατά την οποία ενεργειακοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία θα δραστηριοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα ότι δεν πρέπει να παρενοχληθούν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν από την τελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Την ίδια προειδοποίηση έστειλε και η Γαλλία, αφού στην κυπριακή ΑΟΖ θα δραστηριοποιηθεί η γαλλική TOTAL.

Σημειώνουμε ότι όταν η αμερικανική εταιρεία ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουες Μίτσελ εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λευκωσία. Το ίδιο διάστημα προβλέπεται να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου το σύνολο του Έκτου Στόλου, χωρίς αναγκαστικά αυτό να συνδέεται με τις γεωτρήσεις.

Ο κ. Παμίρ δήλωσε επίσης ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες, και όταν ολοκληρώσει στην Αλάνια, το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

  • Χθες η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για το διάστημα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V Barbaros Hayreddin PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V Tanux-1 and R/V Apollo Moon.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που σημαίνει σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος δήλωσε τα εξής, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση, που αφορούσε την τουρκική ανακοίνωση για έναρξη των γεωτρήσεων στις 29 Οκτωβρίου:

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Ακραία επιθετική κίνηση Ερντογάν: Τo Barbaros θα κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: