Όπλα Scalp Naval και Αster θέλει το Π.Ν. στις Belhara: Τι είπαν Καμμένος και Παρλί στο Παρίσι;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο γόρδιος θεσμός των Belhara επιχειρήθηκε γι’ ακόμη μια φορά να λυθεί κι όχι να κοπεί από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι, κοντά στον Πάνο Καμμένο ήταν και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης, ο οποίος έχει πάρει πάνω του από την αρχή όλη τη σχεδίαση για την υλοποίηση αυτής της πολύτιμης για την Ελλάδα συμφωνίας.

Στο τραπέζι της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και την Φλοράνς Παρλί, τέθηκαν αρκετά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, η τρομοκρατία, η διεύρυνση αμυντικής συνεργασίας σε περισσότερους τομείς.

  • Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όπως είναι εύλογο, μονοπώλησε η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις φρεγάτες τύπου Belhara, για τις οποίες τα Γαλλικά κλιμάκια πήγαν και ήρθαν ουκ ον λίγες φορές στην Ελλάδα, ενώ στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ταξίδεψαν αρκετές φορές στο Παρίσι στο πλαίσιο των εργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι εργασίες που έκρινε η Ελλάδα απαραίτητες για την ουσιαστική σχεδίαση ενός πλοίου άκρως χρηστικού για τη χώρα μας.

Το «Μπρα ντε φερ» του Πάνου Καμμένου με την Φλοράνς Παρλί

Το οικονομικό «μπρα ντε φερ» ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάμεσα στους πολιτικούς προϊσταμένους των δυο υπουργείων άμυνας, το οποίο ωστόσο απ ότι φαίνεται κρίθηκε «ισόπαλο» με λευκό καπνό να μην βγαίνει προς το παρόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από το Ελληνικό πεντάγωνο, εκτιμούν πως για την Γαλλία, μάλλον δεν ήρθε η ώρα να ξεκλειδώσει το πολύτιμο χρηματοκιβώτιο που τα κλειδιά του φυλάσσονται στα Ιλίσια Πεδία κι αυτό ίσως γίνει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αλλά και τη στιγμή που Γαλλία πιθανό να θελήσει να κάνει μια επιπλέον κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

  • Ο ελληνο-γαλλικός σχεδιασμός για τις γαλανόλευκες Belhara

Η τελευταία πρόταση που ήρθε από το Γαλλικό κλιμάκιο, στο ταξίδι του στην Αθήνα, ήταν πως το μισό της συνολικής αξίας τεσσάρων φρεγατών, καλύπτουν οι Γάλλοι κι αυτό μεταφράζεται περίπου σε 1,3 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένετε να φτάσει στο σύνολό του περίπου τα 2,6 δις και αφορά τέσσερις ψηφιακές φρεγάτες Belhara.

Το σχεδιάγραμμα προγραμματισμού, όπως συζητήθηκε με την Ελληνική πλευρά, έχει συμφωνηθεί ότι το πρώτο πλοίο που θα πέσει στο νερό για τις δοκιμές, αρχικές και προκεχωρημένες- επιχειρησιακές, θα είναι Γαλλικό.

  • Μπορεί η χώρα μας να «καίγεται» για νέου τύπου μονάδες επιφανείας που έχουν κριθεί απαραίτητες για τον συνεχώς αναβαθμιζόμενο επιχειρησιακό ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Αιγαίο, όμως σε καμία των περιπτώσεων η Ελλάδα δεν θα ήθελε να κληρονομήσει τις λεγόμενες «παιδικές ασθένειες» ενός εντελώς φρέσκου πλοίου, το οποίο δεν είναι παράλογο, ως νέο προϊόν να χρειαστεί στοχευμένες παρεμβάσεις- διορθώσεις ως προς το καλύτερο.

Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα, αν κι εφόσον αποκτήσει τις νέες φρεγάτες, θα λάβει το δεύτερο πλοίο που θα ολοκληρωθεί στα ναυπηγία της Group Naval στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας, περίπου το 2023. Μετά από δυο χρόνια στα νερά του Αιγαίου θα καταπλεύσει και το δεύτερο πλοίο για να ενταχθεί στη δυναμική του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, τα Ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή άλλων δυο Belhara τα επόμενα χρόνια.

  • Scalp Naval και Aster

Σ’ ότι αφορά τον οπλισμό των Γαλλικών φρεγατών, ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σχολίαζαν πως από τη στιγμή που αποδεσμεύτηκαν οι πύραυλοι Scalp Naval, με βεληνεκές περίπου στα 1000 χλμ, για το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου, γιατί όχι το ίδιο να γίνει και για την χώρα μας. Η Γαλλική πλευρά έχει δείξει το θετικό πρόσημο και για τα αντιαεροπορικά βλήματα Aster.

  • Αν όλα προχωρήσουν ένα επιπλέον βήμα προς τον τερματισμό αυτής της υπόθεσης- δύσκολο προς στιγμή- τότε η Ελλάδα θα έχει κάνει μια μεγάλη ανατροπή στα δεδομένα πλεονεκτήματα του ναυτικού αγώνα, εξηγούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, διότι όπως τονίζουν, η δυναμική διαφορά γίνεται πολυεπίπεδη με νέες ψηφιακές φρεγάτες, έστω και σε βάθος πενταετίας, πολύ σύγχρονες πυραυλακάτους και με τα υποβρύχια τύπου 214.

Το τρίπτυχο αυτό για το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται άκρως απαραίτητο μιας και οι εξελίξεις στην περιοχή δεν είναι πλέον ραγδαίες, καλπάζουν και η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του αύριο.

Στη Γαλλία ο Καμμένος με τον Α/ΓΕΝ για τις Belhara: Στον αντίποδα οι «Freedom» της LM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: