Στη Γαλλία ο Καμμένος με τον Α/ΓΕΝ για τις Belhara: Στον αντίποδα οι «Freedom» της LM




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά το τελευταίο ταξίδι των Γάλλων και την κατάθεση της νέας τους προσφοράς για αρχικά δυο νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, πολύ πιθανό οι συζητήσεις ή ένα σημαντικό μέρος από αυτές, να συνεχιστούν επί Γαλλικού Εδάφους, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ταξιδεύει για το Παρίσι.

Ο Πάνος Καμμένος που θα παραμείνει στη Γαλλία για τρεις ημέρες, αναμένεται να επισκεφθεί την έκθεση «Euronaval» και πολύ πιθανό να έχει συνάντηση με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

  • Ο κος Καμμένος λίγες ώρες πριν, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στα πεπραγμένα του πολιτικού έργου του από την θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ όταν έφτασε στο θέμα των εξοπλιστικών, εκτός των F-16 και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, στο κάδρο τοποθέτησε και φρεγάτες.
  • Αμέσως μετά από αυτή την τοποθέτηση -δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός αναφέρεται σε εξοπλιστικό πρόγραμμα νέων φρεγατών- έρχεται το ταξίδι στο Παρίσι, ενώ μαζί με τον υπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ταξιδεύει και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, πράγμα που δείχνει ένα επιπλέον θετικό πρόσημο στις ήδη προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλική πλευρά.

Το ελληνικό τελεσίγραφο…

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει από τον Σεπτέμβριο, τότε που είχε έρθει το Γαλλικό κλιμάκιο στην Αθήνα, πως μπορεί να επιτευχθεί η τελική συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, αν το θετικό οικονομικό νεύμα έρθει από τα Ιλίσια Πεδία μιας και το εξοπλιστικό ταμείο, στην παρούσα στιγμή είναι «μείον».

  • Οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρία «Group Naval» δεν παύουν παρά το κατά κάποιον τρόπο Ελληνικό «τελεσίγραφο» για την αποδέσμευση των χρημάτων από τα Ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, χαρακτηριστικό της άψογης συνεργασίας είναι πως η Γαλλική πλευρά υιοθέτησε πολλές καινοτόμες ιδέες που έδωσαν οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού για τη διαμόρφωση των φρεγατών Fremm, όταν η Ελλάδα είχε ενδιαφερθεί για εκείνα τα πλοία και αυτές εφαρμόστηκαν ήδη στις υπό κατασκευή Belhara και μάλιστα οι Γάλλοι φρόντισαν να τονίσουν πως αυτές οι καινοτομίες τοποθετήθηκαν χάρις στο Ελληνικό μυαλό αλλά και για να εξυπηρετήσουν χρηστικά τους Έλληνες.

Οι «Freedom» της Σαουδικής Αραβίας και τα Ελληνικά ναυπηγία

Το ιλιγγιώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας ύψους περίπου 33 δις με την παραγγελία φρεγατών από τις Ηνωμένες Πολιτείες τύπου «Freedom» μπήκε στο Ελληνικό σκόπευτρο και σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά, φέρεται να έχει προτείνει προς την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin ορισμένα από τα πλοία ή μέρος αυτών να κατασκευαστούν στα Ελληνικά ναυπηγία.

  • Η μη συναινετική θέση της Γερμανίας για αποδέσμευση των χρημάτων από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων προς τους Γάλλους από τη μια κι από την άλλη το «εμπάργκο» από το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας με σκοπό τα χρήματα αυτά να πάνε υπέρ πίστεως στον βωμό του Ελληνικού χρέους, επιβραδύνουν φαίνεται να επιβραδύνουν τις όποιες εξελίξεις και γι’ αυτό το λόγο Αξιωματούχοι από το υπουργείο άμυνας φέρονται να έχουν ρίξει υπέρ Ατλαντικά δίχτυα.
  • Αν όντως η εταιρία δει θετικά αυτή την πρόταση, εκτός των θέσεων εργασίας στα Ελληνικά ναυπηγία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα μας μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα την κατασκευή και δικών της φρεγατών και μάλιστα σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ελληνικά χέρια. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν είχε κρύψει ότι η Ελλάδα εκτός της Γαλλίας κοιτάζει κι άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το ταχύτερο δυνατό το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το οποίο έχει κριθεί απολύτως αναγκαία η άμεση αναβάθμιση των μεγάλων πλοίων του Στόλου.

Επιπλέον η Ελληνική πρόταση προς την Αμερική πιθανό να έχει να κάνει και με το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τις Ηνωμένες πολιτείες για τα ναυπηγία της χώρας μας.

Στη θέση του “Νικηφόρου Φωκά” η φρεγάτα “Σαλαμίς”: Διαρκής η ελληνική παρουσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: