Ο Ντ. Τραμπ κατάφερε με τον δικό του τρόπο να ενώσει τους ηγέτες του κόσμου με ένα …γέλιο




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Κανείς δεν θα εκμεταλλευτεί ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, «οι ΗΠΑ απαιτούν από τους συμμάχους να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο» και «το εμπόριο να είναι δίκαιο, αμοιβαίο και όχι μονόπλευρο».

Αρκετοί αναλυτές υποστήριξαν ότι εμφανίστηκε πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, οδηγώντας τη χώρα του στον απομονωτισμό. Πρόβαλε την υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας ενάντια στον πολυμερισμό.

  • Μερικοί τον κατέταξαν στην κατηγορία του «ναρκισσιστικού εθνικισμού». Στα 35 λεπτά που μίλησε ξεχώρισε το νόημα τριών λέξεων: Εγώ, ΗΠΑ και Υπεροχή.

Το μήνυμα αυτό όμως φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση εντός και εκτός Αμερικής επειδή μεγάλη μερίδα πολιτών είναι αγανακτισμένη με πολιτικές και κοινωνικές επιλογές που συμβάλλουν στη διόγκωση της ανασφάλειας και της φτώχειας σε διεθνές επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι μιλούσε ενώπιον αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και επικεφαλής αντιπροσωπειών των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ηγέτης θέλησε να επικεντρωθεί στον ρόλο, την επιρροή και την ισχύ των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας την αποστολή του διεθνούς Οργανισμού.
Όταν καυχήθηκε ότι «σε λιγότερο από δύο χρόνια, η διοίκησή μου έχει επιτύχει περισσότερα από οποιαδήποτε σχεδόν διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας», όπως είπε, η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια.

  • Πρόταξε ξανά το σύνθημα: «Πρώτα η Αμερική», επαναλαμβάνοντας ότι στον πυρήνα της πολιτικής του βρίσκεται η απόρριψη παγκόσμιων συνθηκών και οργάνων (π.χ. Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση κ.ά). Επίσης, επεσήμανε ιδιαίτερα τον στόχο του για να διαλυθούν δίκτυα μετανάστευσης που χρηματοδοτούν τρομοκράτες και δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο εγκληματικότητας και φτώχειας.

Η όλη φιλοσοφία του -κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ- στηρίχθηκε στη θέση ότι αρκετά κράτη και οργανισμοί εκμεταλλεύονται τη «γενναιοδωρία» των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε την κυριαρχία της Αμερικής σε μια μη εκλεγμένη, ανεξέλεγκτη παγκόσμια γραφειοκρατία», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν θα λένε σε άλλες χώρες πώς να χειριστούν τις δικές τους υποθέσεις. Ο καθένας με τα δικά του έθιμα, τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις του», είπε ενδεικτικά.

  • Η παραπάνω άποψη μπορεί να ερμηνευτεί ως έκφραση ανεκτικότητας και σεβασμού στην πολιτική και θρησκευτική διαφορετικότητα. Μπορεί όμως και να εκληφθεί ως παρότρυνση στην ανοχή της παρανομίας, του εθνικισμού, των δικτατόρων και κάθε αντιδημοκρατικού καθεστώτος.

Πάντως, στη συνήθη ψυχρή αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε με τον δικό του τρόπο να ενώσει τους ηγέτες του κόσμου με ένα γέλιο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μια μέθη, μια απόπειρα βιασμού στα 17 και η αξιοπιστία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: