Μια μέθη, μια απόπειρα βιασμού στα 17 και η αξιοπιστία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Είναι από τις ενδιαφέρουσες στιγμές της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Είναι από τις στιγμές εκείνες που η αλήθεια συγκρούεται με την υποκρισία μπροστά στα μάτια του κόσμου.

Είναι από τις στιγμές που η διαφάνεια επιχειρεί ολόγυμνη να λειτουργήσει ως βασικό συστατικό στοιχείο της Δικαιοσύνης και του πολιτικού συστήματος. Είναι από τις στιγμές που η δύναμη του Τύπου συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο της εξουσίας.

Σε ζωντανή μετάδοση ο Αμερικανικός λαός παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για τον δικαστή Μπρετ Κάβανο που έχει υποδείξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Δρ Κριστίν Μπλέιζι Φορντ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την άποψη ότι ίσως να είχε κάνει λάθος ως προς την ταυτότητα του δράστη. Τόνισε ότι είναι σίγουρη100% πως ο Κάβανο της επιτέθηκε όταν ήταν νέοι.

«Δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα επειδή ήθελα να έρθω. Είμαι τρομοκρατημένη. Βρίσκομαι εδώ γιατί θεωρώ καθήκον μου, ως πολίτης να πω την αλήθεια» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι ο Κάβανο, σε κατάσταση μέθης, είχε προσπαθήσει να την γδύσει και να την βιάσει πριν 36 χρόνια, όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δικαστής επανέλαβε το ίδιο. Δηλαδή ότι είναι 100% σίγουρος γι’ αυτά που λέει και απέρριψε «κατηγορηματικά και χωρίς καμία αμφιβολία» την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην Φορντ.

«Δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό σε εκείνη ή σε οποιονδήποτε» είπε και ορκίστηκε στον Θεό, που, όπως είπε πιστεύει, τονίζοντας ότι η οικογένειά του και το όνομά του καταστράφηκαν από τις κατηγορίες εναντίον του. Επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν παρευρέθηκε στο πάρτι, στο οποίο σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε νωρίτερα η Δρ. Φορντ, είχε προσπαθήσει να την βιάσει, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες σχεδιάστηκαν για να τον εκφοβίσουν και να τον βγάλουν από τη διαδικασία.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ ήταν «ήρεμη και αξιοπρεπής» και ο Μπρετ Κάβανο «περιφρονητικός και επιθετικός», ενώ κάποια άλλα κάνουν λόγο για «στημένη υπόθεση» με σκοπό να πλήξουν τον υποψήφιο δικαστή, αλλά και τον πρόεδρο Τραμπ, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Μια μερίδα πολιτών θεωρεί ότι «είναι γελοίο» να «στήνεται στον τοίχο» ένας «υποδειγματικός δικαστής» για πιθανή «απρεπή συμπεριφορά» όταν ήταν 17 ετών.

Μια άλλη μερίδα Αμερικανών πιστεύει όμως ότι για το αξίωμα που είναι υποψήφιος τέτοιου είδους πράξεις υποδηλώνουν «άνθρωπο βίαιο και απρεπή» και συνάμα η άρνησή του να παραδεχτεί ένα συμβάν που έγινε τότε δείχνει ότι είναι «επιρρεπής στο ψέμα».

Ανεξάρτητα σε ποια πλευρά της ζυγαριάς γέρνει η πειστικότητα, η Γερουσία και ο Αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια ή όσο το δυνατότερο να την πλησιάσουν.

Ο Μπρετ Κάβανο είναι υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να διασφαλίζει τη Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια των πολιτών και της χώρας. Ο χαρακτήρας των μελών του είναι η εγγύηση της αποστολής και της αξιοπιστίας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει και για ζητήματα που μπορεί να θεωρούνται πέρα από τα αυστηρά πλαίσια της Δικαιοσύνης και τα οποία αφορούν την ελευθερία της ψυχής και του σώματος, του χρώματος και της πίστης, της ιδεολογίας και της έκφρασης.

Και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν γύρω από την υποψηφιότητα Κάβανο και την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την ευχή να υπάρξει τέτοια ευαισθησία, τέτοιο ενδιαφέρον, τέτοια τηλεθέαση και για θέματα, για εγκλήματα, για αποφάσεις, για ενέργειες που καθορίζουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Για τους παράνομους πολέμους και τις συνέπειές τους, για τον ρατσισμό και τη φτώχεια που ακόμα ξενυχτάνε σε γειτονιές που ζει ένας «άλλος κόσμος».

Η Αμερικανική Δημοκρατία μερικές φορές είναι τόσο ισχυρή που αγγίζει το φως και άλλες φορές είναι εγκλωβισμένη σε σκοτεινά μονοπάτια του εαυτού της και της Ιστορίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ευκαιρία για επενδύσεις: Ο Αλέξης ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους φίλους του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: