Η Τουρκία απέναντι στους γίγαντες: Ο Ερντογάν απειλεί, ΗΠΑ και Γαλλία σιωπούν προς το παρόν…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενώ οι ενεργειακοί κολοσσοί ετοιμάζονται για την τελική φάση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει άνευ προηγουμένου απειλές, που πρέπει στην Αθήνα και τη Λευκωσία να τις λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη και να αντιδράσουν με καταγγελίες σε όλα τα διεθνή φόρα.

Ο ισλαμιστής ηγέτης της γειτονικής χώρας είναι πολύ πιεσμένος και αρκετοί παρατηρητές των ενεργειακών πραγμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, φοβούνται το λάθος. Και το λάθος θα αφορά όχι την νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προγραμματίζει ο Ερντογάν μέσα στο μήνα. Αλλά την τυχόν παρενόχληση των γεωτρήσεων.

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτόξευσε «πολεμικές προειδοποιήσεις» και εναντίον των ξένων εταιρειών ενέργειας χωρίς να τις κατονομάσει, αλλά και στις χώρες που τις προστατεύουν. Νομίζουν οι Τούρκοι ότι με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται η Τουρκία, είναι η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική TOTAL. Οι δύο αυτοί ενεργειακοί κολοσσοί, εκτός από τα οικόπεδα που έχουν υπό τον έλεγχο τους, διαγκωνίζονται και για το τεμάχιο 7, που η Τουρκία θεωρεί δικό της. Με μία ματιά στον χάρτη, ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει παραφρονήσει. Δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι οι δύο κολοσσοί των ΗΠΑ και της Γαλλίας θα συνεργαστούν και θα συνεταιριστούν για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 7. Θα είναι το καλύτερο δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στις ίδιες τις χώρες τους.

  • Πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν τους λόγους για τους οποίους έχει εκτραχυνθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιας και από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν αποκαλυφθεί ικανοποιητικά κοιτάσματα. Όμως, φαίνεται, ότι η θάλασσα της Κύπρου κρύβει θησαυρούς και όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν πως θα αποδειχθεί αυτό προς το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, ανάλογα με την ημερομηνία που θα επιλέξουν η Exxon Mobil και η Total να “τρυπήσουν” στα οικόπεδα που υπενοικίασαν. Μακάρι.

Η Τουρκία δεν νοιάζεται καθόλου για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι προκλητικά δέχονται να τους εκμεταλλεύεται. Τους χρησιμοποιεί «για να βάλει πόδι» στην κυπριακή ΑΟΖ και να ελέγξει όλο το νησί μέσω της λύσης που κυοφορείται και δυστυχώς υποστηρίζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου. Είναι θλιβερή, αλλά και τραγική η συμπεριφορά του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του “κομμουνιστικού” ΑΚΕΛ. Πιέζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία.

  • Όσοι υποστηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτή τη χρονική στιγμή, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η λύση, που συζητείται είναι στην ουσία διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προσφέρει την Κύπρο στο πιάτο του Ερντογάν.

Οι ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία πρέπει να περιμένουν για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανοί, δια της νέας πρέσβειρας τους στην Κύπρο, ανακοίνωσαν ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης και της Κύπρου διασταυρώνονται… Οι συνομιλίες δεν θα προσφέρουν τίποτα αυτή τη στιγμή. Θα είναι μόνο ένα άλλοθι στον Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρέπει να αντισταθούν στις όποιες πιέσεις.

Έχετε φανταστεί; Εάν οι Ελληνοκύπριοι είχαν υποστηρίξει το ρατσιστικό σχέδιο του Κόφι Ανάν, τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να λάβει την άδεια του Τουρκοκύπριου “συμπρόεδρου” και της Τουρκίας για να ξεκινήσει την οποιαδήποτε αδειοδότηση των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μετά τα Σκόπια έρχεται η σειρά της Κύπρου; Περίεργες πληροφορίες φτάνουν από το νησί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: