Μετά τα Σκόπια έρχεται η σειρά της Κύπρου; Περίεργες πληροφορίες φτάνουν από το νησί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Κύπρο, μετά την αποτυχία της επίλυσης του Σκοπιανού. Παράγοντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνδέουν τα δύο θέματα, αν και η προσωπική μου γνώμη είναι διαφορετική.

Η απόφαση του προέδρου του δεξιού και φιλοδυτικού Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, να συνταχθεί απόλυτα με τις θέσεις του «κομμουνιστικού” ΑΚΕΛ, το οποίο την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αντιαμερικανικό -αλλά δεν είναι- ελήφθη κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, χωρίς αυτή αναγκαστικά να είναι και θέση των Αμερικανών αξιωματούχων με τους οποίους συναντήθηκε. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.

  • Βασικά, τούτη τη στιγμή, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να πάνε καλά τα θέματα της ενέργειας και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι έρευνες και οι γεωτρήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, Exxon Mobil. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού, φοβούνται πάντα την αποτυχία σε ένα δημοψήφισμα. Όπως συνέβη με το Σκοπιανό, όπως συνέβη και στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2004.

Γνωρίζουν και κάτι άλλο: ότι όσο οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι στο ναδίρ, δεν έχουν την παραμικρή επιρροή στον Ταγίπ Ερντογάν.

Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδρασε βάση σχεδίου πριν αναχωρήσει για την Αμερική. Και απλά θέλησε να συνδέσει την επίθεση του εναντίον του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, επειδή δήθεν εγκατέλειψε τη φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με την Ουάσιγκτον. Ως γνωστόν, ο κ. Νεοφύτου είναι πονηρός, αλλά τις πλείστες φορές δεν μπορεί να κρύψει την «προβοκάτσια» του.

Τι ακριβώς συμβαίνει:

Κατ’ αρχάς, στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορούσε μία φήμη ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, θα επιχειρούσε να λύσει το Κυπριακό, αμέσως μόλις «καθάριζε» με το Σκοπιανό. Όμως, τα πράγματα με το δημοψήφισμα δεν πήγαν καθόλου καλά, και αποδείχθηκε ότι και στη γειτονική χώρα, και στην Ελλάδα, το ίδιο περίπου ποσοστό πληθυσμού απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η φήμη δεν επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων και για τους εξής δύο λόγους:

  • Θα ήταν τρελοί ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς να επιχειρούσαν κλείσιμο του Κυπριακού, μετά την ήττα στο Σκοπιανό. Δεν θα γλίτωναν το ξύλο, και κυριολεκτώ. Η μόνη τους επιλογή είναι να πάνε σε συνομιλίες αλλά για να κερδίσουν στο Κυπριακό, ώστε να ξεχάσει ο λαός όσα συνέβησαν στο Σκοπιανό. Με τη σημερινή Τουρκία, που τα απαιτεί όλα, δεν έχουν καμία τύχη.
  • Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης, επειδή επιτέλους κατάλαβε τους σχεδιασμούς των Τούρκων, έκανε ένα βήμα πίσω, διότι γνωρίζει πως αν πάει σε παρατεταμένες συνομιλίες θα χάσει, ιδιαίτερα εάν έχει εναντίον του τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου: τον δεξιό ΔΗΣΥ και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ. Τέτοια ερμαφρόδιτα πράγματα μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν…

Να θυμίσω εδώ ότι στο προηγούμενο δημοψήφισμα, οι οπαδοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εγκατέλειψαν τις ηγεσίες τους και ψήφισαν όχι στο φιλοτουρκικό σχέδιο του Κόφι Ανάν. Το ίδιο θα συμβεί και στο επόμενο δημοψήφισμα.

Άρα, η σύγκρουση του κ. Αναστασιάδη με τον ηγέτη του δικού του κόμματος, έχει ουρά. Δεν γνωρίζω ποιοι βρίσκονται πίσω από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά όποιοι και αν είναι έχουν στοχεύσει τον Πρόεδρο της Κύπρου με τρόπο ύποπτο και απαράδεκτο. Βεβαίως χθες, μέσα σε σύγχυση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κήρυξε αγώνα για την απελευθέρωση, αντιλαμβανόμενος βεβαίως ότι έστειλε πολύ λάθος μηνύματα στους «εθνικόφρονες» οπαδούς του, υποστηρίζοντας με πάθος μία λύση που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον παράνομο ψευτο-«υπουργό» Οζερσάι, ο οποίος τις προάλλες έκοψε κάθε ελπίδα για λύση του Κυπριακού.

Όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Νεοφύτου, είναι ανεξήγητες και καλά θα κάνει, αντί να κουνά το δάκτυλο στο λαό και να απειλεί με τσουνάμια εάν δεν δεχθούν οι πολίτες την ρατσιστική λύση της διζωνικής, να εξηγήσει γιατί πολεμά τον Αναστασιάδη, που έτσι κι αλλιώς τη διζωνική επιθυμεί, και γιατί δεν στρέφει τα βέλη του στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τους Τούρκους καταχτητές της Κύπρου; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

Υπενθυμίζω επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, συνασπίστηκαν εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Γενεύη, στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Εκείνη η κίνησή τους ήταν επίσης ύποπτη, διότι ο κ. Κοτζιάς δεχόταν επιθέσεις από τους Τούρκους και τον αλήστου μνήμης Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ήταν τυχεροί που γλίτωσαν τα σκαμπίλια…

  • Μου έλεγε ένας συνάδελφος, που γνωρίζει καλύτερα το «Βυζάντιο» του διεφθαρμένου κυπριακού πολιτικού συστήματος, πως δεν αποκλείει αυτό να εκβιάζεται από τους Βρετανούς. Δεν έχω αποδείξεις, αλλά πως μπορώ να το αποκλείσω όταν αυτοί κατασκευάζουν όλα τα σχέδια εναντίον της πολύπαθης Κύπρου.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Νεοφύτου να γίνεται τιμητής του κυπριακού λαού, καλύτερο είναι να προσπαθήσει να εξέλθει καθαρός από αυτό το ανάρμοστο παιγνίδι υπέρ της διζωνικής. Εκτός εάν έχει δίκιο ο επικεφαλής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ υποστηρίζουν στην πραγματικότητα τη διχοτόμηση…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μερικοί ηγέτες στην Κύπρο έχουν αλλεργία με την Ελλάδα: Γιατί δεν θέλουν τα ελληνικά F-16!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: