Η Exxon Mobil αποφασισμένη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις: Τι θα γίνει με το οικόπεδο 7 της ΑΟΖ…




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Απτόητη απέναντι στις τουρκικές απειλές που κλιμακώνονται, η αμερικανική Exxon Mobil δηλώνει αποφασισμένη να ξεκινήσει κανονικά τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα μέσα στο 2018, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, Νιλ Τσάπμαν, ήταν σαφής στις δηλώσεις που έκανε χθες από τη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η κοινοπραξία των Exxon Mobil και Qatar Petroleum εμφανίζεται έτοιμη να τρυπήσει στο τεμάχιο 10 εντός της χρονιάς που διανύουμε, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί προς το παρόν συγκεκριμένες ημερομηνίες (για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με πρακτικά θέματα όσο και με τον… φόβο τουρκικών προκλήσεων).

  • Κατά τα λοιπά, η Exxon δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμη και για το παρακείμενο Τεμάχιο 7, την αδειοδότηση του οποίου προωθεί πλέον η Λευκωσία δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο (Exxon, Total, ΕΝΙ κ.α.).

Ο αμερικανικός κολοσσός αφήνει, επίσης, ανοιχτό και το ενδεχόμενο μελλοντικής σύμπραξης με την γαλλική Total στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι έχουν προχωρήσει ήδη σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Τεμάχιο 11, ενώ πλέον βάζουν πλώρη για το Οικόπεδο 6 όπου αναμένεται να «τρυπήσουν» μέσα στους επόμενους μήνες (ενδεχομένως προς τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019).

Ειδικά το ενδεχόμενο μιας αμερικανογαλλικής σύμπραξης στην κυπριακή ΑΟΖ (ενδεχομένως στο προς αδειοδότηση Οικόπεδο 7, εάν φυσικά είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τις επικείμενες έρευνες στα παρακείμενα Τεμάχια 10 και 6) προκαλεί έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία φυσικά από την πλευρά της αντιδρά… όπως εκείνη ξέρει καλύτερα: ανεβάζοντας την ρητορική της έντασης και εξαπολύοντας απειλές κατά πάντων… σε μια προσπάθεια να μπει σφήνα στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου με όρους συνεκμετάλλευσης ως αυτόκλητος συνιδιοκτήτης.

Αφού το κατάφερε άλλωστε ήδη μία φορά να ακυρώσει προγραμματισμένη γεώτρηση δυτικής εταιρείας στην Κύπρο (της ιταλικής ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3 μόλις τον περασμένο Φεβρουάριου), γιατί να μην το καταφέρει ξανά; Με τη μόνη διαφορά βέβαια, ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι δεν είναι Ιταλοί, ενώ και η γεωγραφική θέση των οικοπέδων έχει τη σημασία της καθώς το Τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύπρου προς την τουρκική πλευρά, ενώ τα υπόλοιπα (6, 10, 7) βρίσκονται νοτιοδυτικά, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.

  • «Συμπτωματικά», οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου πρόκειται να έχουν συνάντηση Κορυφής της ερχόμενη Τετάρτη στην Κρήτη, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα (και) τα ενεργειακά.

Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ, ότι θα είναι «απίθανο» οι Τούρκοι να παρενοχλήσουν τις ενέργειες της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν ήδη επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό. Και επειδή ως φαίνεται δεν θα τολμήσουν να παρενοχλήσουν τους Αμερικανούς όπως παρενόχλησαν την ιταλική ΕΝΙ, ενδεχομένως να προχωρήσουν σε άλλους τύπου προκλήσεις… βγάζοντας για παράδειγμα το δικό τους γεωτρύπανο για έρευνες (πραγματικές ή… θεατρικές) ή πιο σωστά απόπειρες ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε απειλούν εδώ και καιρό.

Είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί μέσα στο 2018. Μένει να φανεί εάν θα λάβει χώρα σε κάποιο σημείο εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή εκτός αυτής. Το «ήπιο» και πιο πιθανό κατά κάποιους σενάριο είναι η Τουρκία να δώσει μια παράσταση γεωτρήσεων-ερευνών κάπου στα βορειοανατολικά της Κύπρου.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάντως διαμηνύσει δημοσίως, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μόνο τα τελευταία 24ωρα, ότι δεν γίνεται να προχωρήσει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι η Τουρκία διεκδικεί μέρος των όποιων κερδών-πόρων στο πλαίσιο καταστάσεων που θα είναι αμοιβαία επωφελείς (win-win ή καζάν-καζάν) για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Απολύτως ενδεικτική των τουρκικών διαθέσεων είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι το καθεστώς Ερντογάν «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξαγάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων χωρίς (σ.σ. προηγούμενη τουρκική) άδεια σε θαλάσσιες περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας».

  • Στο έπακρο προκλητική, η επίμαχη ανακοίνωση, που χαρακτηρίζεται ωστόσο «αναμενόμενη ως αντίδραση» από πηγές με άμεση γνώστη των εξελίξεων, ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Λευκωσία να κινήσει διαδικασίες αδειοδότησης του Τεμαχίου 7, μέρος του οποίου ωστόσο διεκδικεί η Άγκυρα ως… κομμάτι της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο.

«Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά συνακόλουθα και τις οριοθετήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Λευκωσία με χώρες όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ φύλλο 6ης Οκτωβρίου 2018

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο βούρκος του Ερντογάν: Κάποτε γελούσε και περίπαιζε την Ελλάδα, τώρα τα λούζεται ο ίδιος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: