Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Αστυνομικά θέματα που αφορούν τη δολοφονία ενός άντρα στο Τρίκωμο, το θάνατο κρατουμένου σε κρατητήρια, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τ/κ συντεχνιών για την οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις της “κυβέρνησης” καθώς και την αυξημένη κίνηση από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα χθες είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Αναζητούνται ακόμα 9 άτομα” γράφει ότι ο “αρχηγός της αστυνομίας” Σουλεϊμάν Μανάβογλου σε δηλώσεις του τον Ιούνιο διαβεβαίωσε ότι η “αστυνομία” θα συνεχίσει τις έρευνες της για την εξακρίβωση των στοιχείων των εννέα ατόμων που εμπλέκονται στις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας `Αφρίκα`, με τον αρθρογράφο να σημειώνει ότι ακόμα δεν υπήρξαν εξελίξεις στις έρευνες και το θέμα θα ξεχαστεί. Αλλού γράφει ότι, την “αστυνομία” κατηγορεί η σύζυγος του Αχμέτ Σαρίκιλιτς για το θάνατο του συζύγου της, λέγοντας ότι ο άντρας της δεν αυτοκτόνησε στο κελί της φυλακής αλλά τον έχουν δολοφονήσει. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών συντεχνιών στα κατεχόμενα για ευαισθητοποίηση του “υπουργείου” στα θέματα ασφάλειας στα σχολεία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Διαδήλωση με στύλους” γράφει ότι τα μέλη των συντεχνιών των “δημοσίων” υπαλλήλων κατά τη χθεσινή τους διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα και σε προϊόντα, έξω από τη “βουλή” κρατούσαν κομμάτια ξύλου και φώναζαν συνθήματα εναντίον της “κυβέρνησης”. Αλλού γράφει ότι, σε δηλώσεις του ο “πρωθυπουργός” Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στο θέμα των προβλημάτων που δημιούργησε η τουρκική λίρα, λέγοντας ότι “βλέπει φως στην άκρη του τούνελ”. Γράφει ακόμα ότι σε ανακοίνωση της η “αστυνομία” αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν κακώσεις στο σώμα του Αχμέτ Σαρίκιλιτς, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Χρεωμένοι μέχρι το λαιμό”, προβάλλει στοιχεία της “κεντρικής” τράπεζας σχετικά με τα δάνεια στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των δανείων αυξήθηκε σημαντικά ενώ αύξηση σημείωσαν και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί. Προβάλλει δηλώσεις του “υπουργού” εσωτερικών Ταλίπ Αταλάϊ σχετικά με την πολιτιστική κληρονομία και σε αναφορά για την παράδοση θρησκευτικών εικόνων στην ε/κ πλευρά από κατεχόμενες εκκλησίες, σημειώνει ότι αυτή η ενέργεια αφορά πολιτική απόφαση και ο ίδιος δεν θα αντιδράσει σε κάτι τέτοιο. Γράφει αλλού ότι αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στα οδοφράγματα αφού οι Ε/κ προτίμησαν να γιορτάσουν την ημέρα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του δολοφόνου”, γράφει ότι η “αστυνομία” έχει στα χέρια της στοιχεία τα οποία θα την οδηγήσουν στον εντοπισμό του δολοφόνου του Χασάν Ισίκ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε δασική περιοχή στο Τρίκωμο. Προβάλλει ακόμα δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος είπε ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα κατεχόμενα, αναφερόμενος στην οικονομία. Αλλού δίδει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εγγραφές στα “πανεπιστήμια” στα κατεχόμενα έχουν μειωθεί κατά 22%.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ανησυχία για την ασφάλεια”, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και προβάλλει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες του τελευταίου 15ημέρου, όπου σημειώθηκε απόπειρα βιασμού ανήλικης, ένοπλη ληστεία κτλ. Αλλού προβάλλει δηλώσεις-καταγγελίες του πατέρα του Αχμέτ Σαρίκιλιτς σχετικά με τον θάνατο του γιου του κατά την κράτησή του σε κρατητήρια της “αστυνομίας”, όπου κρατείτο ως ύποπτος για ληστεία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του γιου του δεν είναι αυτοκτονία αλλά δολοφονία. Αναφέρει ακόμα ότι η “βουλή” πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνεδρία για τη νέα βουλευτική χρονιά.

ΚΥΠΕ – Τζουλιάνα Βιολάρη
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/10/2018 09:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: