Είναι παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία η τμηματική επέκταση των Χωρικών Υδάτων




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, παραδίδοντας το ΥΠΕΞ το Σάββατο (20/10/2018) στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε μια εκκωφαντική δήλωση, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ. από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα! 

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προσδιορίζει τα χωρικά ύδατα στο Άρθρο 3:

  • Άρθρο 3 Εύρος της χωρικής θάλασσας
  • Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 

Αυτός ο χάρτης δείχνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας με εύρος 6 ν.μ. και 12 ν.μ. Ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε μόνο στην τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα αλλά ανακοίνωσε και άλλες τμηματικές επεκτάσεις χωρικών υδάτων!

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

  • «Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ» 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Οι θαλάσσιες ζώνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Πηγή: Law of the Sea, A Policy Primer, The Fletcher School, Tufts University.

Ο κύριος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα επεκτείνει και την ΑΟΖ της. Μεγάλο σφάλμα. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, η ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων δεν εκτείνεται μετά από τα χωρικά ύδατα αλλά περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα!

Όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη μας διαθέτουν χωρικά ύδατα εύρους 12 ν.μ. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που διαθέτει χωρικά ύδατα 6 ν.μ., ενώ η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που έχει δυο διαφορετικά μήκη χωρικών υδάτων. Διαθέτει 12 ν.μ. στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο και 6. ν.μ. στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, έκανε λόγο για την υλοποίηση μιας σημαντικής πολιτικής, «της επέκτασης της κυριαρχίας της χώρας, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο».

Και συνεχίζει:

  • «Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Με αυτά, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία».

Και αμέσως μετά πετάει το μεγάλο μαργαριτάρι. Δεν θα περιοριστεί στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα αλλά θα συνεχίσει και με άλλες τμηματικές επεκτάσεις των χωρικών μας υδάτων! Καμαρώστε την τελευταία δήλωση του μέχρι πρότινος αρχηγού της ελληνικής διπλωματίας:

  • «Το δεύτερο, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι ολοκληρωμένο από εμάς απλώς θέλουμε τον έλεγχο και από διεθνείς χαρτογράφους, είναι η Κρήτη. Και είναι έτοιμο αλλά θέλει ξανά μέτρημα, από τα Αντικύθηρα και την Κρήτη μέχρι και το Σαρωνικό και σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από το Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κτλ., κι όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε, κλιμακωτά, να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυτό το σχέδιο».

Δηλαδή ανακοινώνει «κλιμακωτή» επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας. Ο κύριος Κοτζιάς αντί να ανακηρύξει ΑΟΖ παίζει με το Δίκαιο της θάλασσας.

Δεν άργησε πάντως να έρθει η απάντηση με μια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

  • «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».

Ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία με μια δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου που αναφέρει μεταξύ άλλων «η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης.»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το στρατηγικό παιγνίδι παίζεται στη Μεσόγειο: Η άφιξη Μίτσελ, η γεώτρηση της Exxon Mobil

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και το βιβλίο του “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: