Στήριξη της Γερουσίας στο αίτημα Φλέικ, να ερευνηθεί η υπόθεση του Κάβανο από το FBI




Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι δέχτηκε θα ζητήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για να διεξαχθεί μια επιπρόσθετη έρευνα από το FBI για τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή, που νωρίτερα ενέκρινε την υποψηφιότητα του Κάβανο και παρέπεμψε την επικύρωση του διορισμού του στην ολομέλεια της Γερουσίας, ανέφερε ότι αυτή η συμπληρωματική έρευνα θα περιοριστεί στις “τρέχουσες αξιόπιστες καταγγελίες” και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το αίτημα αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα αναβληθεί η ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Σάββατο στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Νωρίτερα, απρόσμενη εξέλιξη, ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ που είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα από το FBI σε βάρος του δικαστή προτού να φτάσει η υπόθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για να επικυρωθεί ο διορισμός.

Η παρέμβαση του Φλέικ, που θεωρείται μετριοπαθής, σημαίνει ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια μπορεί να αναβληθεί για μία εβδομάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί μια ενδεχόμενη έρευνα από την ομοσπονδιακή αστυνομία – εφόσον η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία συμφωνήσει με το αίτημά του. Οι Δημοκρατικοί ζητούσαν επίσης να ερευνηθούν οι καταγγελίες από το FBI.

“Θα αφήσω τη Γερουσία να το χειριστεί. Θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Και κάνουν καλή δουλειά. Πολύ επαγγελματική” είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρόεδρος άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του Κάβανο, λέγοντας ότι δεν έχει σκεφθεί “ούτε κατ’ ελάχιστον” να προτείνει κάποιον άλλον.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, επαφίεται στη Γερουσία να επικυρώσει τους διορισμούς των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

“Η χώρα σπαράσσεται και χρειαζόμαστε μια παύση” είπε ο Φλέικ στην Επιτροπή, μία ημέρα μετά τις καταθέσεις που έδωσαν τόσο ο Κάβανο όσο και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ που τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε όταν ήταν και οι δύο τους έφηβοι.

Με το αίτημα του Φλέικ συντάχθηκαν αμέσως η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Λάιζα Μουρκόφσκι αλλά και ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, η ψήφος του οποίου για τον διορισμό του Κάβανο θεωρείται ακόμη αμφίρροπη. “Χαιρετίζω την απόφαση του γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ να υπερβεί αυτό το κομματικό τσίρκο που είδαμε καθ’ όλη τη διαδικασία. Χρειάστηκε θάρρος για να ζητήσει έρευνα μίας εβδομάδας από το FBI (…) Αυτή ήταν μια κομματική και διχαστική διαδικασία” ανέφερε ο Μάντσιν σε ανακοίνωσή του.

Εκτός της Μουρκόφσκι, η επίσης Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς δεν έχει διευκρινίσει αν θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο. Και οι δύο γερουσιάστριες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ενώ ο δικαστής, που θεωρείται υπερσυντηρητικός, κατηγορείται από τις φεμινιστικές οργανώσεις και τους Δημοκρατικούς ότι θέλει να το περιορίσει.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν το FBI θα ξεκινήσει έρευνα για τον Κάβανο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση για το θέμα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσακ Γκράσλεϊ –επίσης Ρεπουμπλικανός– σχολίασε ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει το πρόγραμμα της ολομέλειας, ούτε το τι θα κάνει το FBI.


Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία συζητά την αναβολή της συνεδρίασης για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία θα συζητήσουν αργότερα σήμερα αν θα αναβάλουν τη συνεδρίαση της ολομέλειας στην οποία πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

“Θα μιλήσουμε με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας (Μιτς Μακόνελ). Εκείνος που θα λάβει αυτήν την απόφαση. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα το απόγευμα” είπε στο πρακτορείο Reuters ο Τζον Κόρνιν, το “νούμερο 2” των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Σχολιάζοντας το αίτημα του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ για αναβολή της ολομέλειας προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα από το FBI για τις κατηγορίες σε βάρος του Κάβανο για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, ο Κόρνιν είπε ότι “δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μάθουμε” από μια τέτοια έρευνα.

Εκτός του Φλέικ, και η Λάιζα Μουρκόφσκι, που θεωρείται μετριοπαθής και αναποφάσιστη στο ζήτημα του Κάβανο, φέρεται επίσης ότι τάσσεται υπέρ της αναβολής της συνεδρίασης.

Ο φίλος του δικαστή Κάβανο, Μαρκ Τζαζ, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί σε έρευνα του FBI

Ο Μαρκ Τζατζ, ο φίλος του δικαστή Μπρετ Κάβανο που κατηγορείται από μια καθηγήτρια πανεπιστημίου ότι επιχείρησε να την βιάσει πριν από 36 χρόνια, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το FBI ή με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Η καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ υποστηρίζει ότι οι δύο άνδρες προσπάθησαν να την βιάσουν το 1982, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Οριακά ενεκρίθη ο διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο: 11 υπέρ 10 κατά

28/09/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: