Με το αεροσκάφος του Ταγίπ στην Τουρκία, κλεμμένα από το 1960, ελληνιστικά ψηφιδωτά




Με το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρονται από τις ΗΠΑ 12 μοναδικά ψηφιδωτά της αρχαίας ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα, που είχαν κλαπεί από την Τουρκία το 1960, αναφέρει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, προσθέτοντας ότι μεταφέρονται στο μουσείο Ζεύγμα στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας.

Τα ψηφιδωτά είχαν φυγαδευτεί από την αρχαία πόλη Ζεύγμα μετά από παράνομες ανασκαφές το 1960 και πουλήθηκαν αργότερα για 35 χιλιάδες δολάρια στο πανεπιστήμιο Bowling Green των ΗΠΑ από τον διακινητή αρχαιοτήτων Πήτερ Μαρκς.

Η δήμαρχος της πόλης Γκαζιάντεπ Φατμά Σαχίν μετέβη μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο στις ΗΠΑ για να ζητήσει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που είχε υπογράψει νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού με το αμερικανικό πανεπιστήμιο για την επιστροφή των ψηφιδωτών. Παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου το Πανεπιστήμιο δεν είχε κάνει καμιά κίνηση. Τελικά όμως οι επαφές της δημάρχου έφεραν αποτέλεσμα, αναφέρει η Τζουμχουριέτ.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα ιδρύθηκε το 300πΧ από τον διάδοχο του Μεγάλου Αλέξανδρου Σέλευκο Α τον Νικάτορα στη δυτική όχθη του Ευφράτη αλλά η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινά από τη νεολιθική εποχή. Τον 1ο π.Χ. αιώνα το Ζεύγμα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Το Ζεύγμα πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε στην επικράτειά του μέχρι το 637 μ.Χ. όταν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες. Μετά σταδιακά η πόλη εγκαταλείφθηκε. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970. Από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς λόγω της ανόδου του νερού και ανασκάφηκε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Βρέθηκαν ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, σφραγίδες αγάλματα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Γκαζιάντεπ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
27/09/2018 15:11

Ο “πόλεμος” Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η χειραψία και η φωτογραφία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: