Ο “πόλεμος” Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η χειραψία και η φωτογραφία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου «αλώνισαν» στην κυριολεξία τη Νέα Υόρκη. Είχαν και οι δύο δεκάδες συναντήσεις εντός και εκτός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και μίλησαν για τα συμφέροντα των χωρών τους με ομολόγους τους μεγάλων και μικρών χωρών.

Κοντά στον κ. Κοτζιά και τον Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας είχαν τις δικές τους συναντήσεις και συνομιλίες. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ προσφέρεται για υψηλού επιπέδου επαφές. Η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ είναι μαζεμένη σε μία αίθουσα.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν συζητήσεις και με οικονομικούς και ενεργειακούς παράγοντες, καθώς ο Οκτώβριος είναι έξω από την πόρτα μας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρυχάται. Μελετώντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο των συναντήσεων του, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ένα κουρασμένο άνθρωπο, ο οποίος, όμως, όταν έχει αναλαμπές γίνεται επιθετικός και επικίνδυνος.

  • Όσοι τον παρατήρησαν καλά, πριν και στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν να λένε ότι μερικές φορές ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Και ότι τον πρώτο λόγο έχει ο γαμπρός του, ο Μπεράτ Αλμπάϊράκ, και όχι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν παραμένει ένας μυστηριώδης ηγέτης. Είναι απρόβλεπτος, αλλά είναι συνάμα και προβληματικός.

Η στρατηγική για τούτο το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ήταν να δείξει το «καλό πρόσωπο» της Τουρκίας. Απέτυχε και οι αμερικανικής εταιρείες λόμπι που ανέλαβαν την προώθηση της νέας εικόνας του έναντι 7,5 εκ. δολαρίων, πρέπει να δεινοπάθησαν. Τα αρνητικά δημοσιεύματα είναι ένα φαινόμενο που εύκολα μπορεί να εξηγηθεί. Έδωσε συνεντεύξεις, έλαβε μέρος σε ενημερώσεις, αλλά οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι των «δεξαμενών σκέψης» δεν επιχείρησαν καν να τον υποστηρίξουν. Οι αναγνώστες των κειμένων τους δεν τρώνε κουρόχορτο.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία, που ξοδεύουν πενιχρά ποσά για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους, δεν πήγαν καθόλου άσχημα. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας πουλά εύκολα το «νέο ελληνικό στόρι», ότι η Ελλάδα εξήλθε των Μνημονίων και ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει και αυτός με ιδιαίτερη ευκολία τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου.

  • Ακούγοντας τους Αμερικανούς διαπιστώνει κανείς ότι με την Ελλάδα και την Κύπρο διανύουν περίοδο «μεγάλου έρωτα», καθώς οι δύο χώρες προσφέρονται και για στρατιωτικά ορμητήρια. Βοηθά πολύ το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος στον οποίο ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Ή έχουν άγνοια κινδύνου ή είναι τελικά πολύ μπουνταλάδες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δύο περιπτώσεις υπερασπίστηκε τη Μόσχα, μιλώντας με εκπροσώπους νατοϊκών συμμάχων της Αμερικής. Προφανώς δεν έχει καν αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ μετρά τους συμμάχους του.

Η αμερικανική γραφειοκρατία ήταν για χρόνια τυφλή αναφορικά με την Τουρκία. Ότι ήθελαν οι ηγέτες της, η Αμερική το πραγματοποιούσε. Στο ταραγμένο σκηνικό της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σύμμαχοι της Αμερικής και η Τουρκία έχει ανέβει στο τρένο της Ρωσίας. Οπότε, βρισκόμαστε στη φάση που οι Αμερικανοί έχουν πολλές υποχρεώσεις έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας.

  • Τούτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απέδειξε ότι ο Ερντογάν είναι πιο καταστροφικός παρά ποτέ και αντίθετα, οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης παρουσιάστηκαν να καταλαβαίνουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός των Εξωτερικών, βρίσκονται απέναντι στον κ. Τραμπ σε θέματα που ίδιος χειρίζεται προσωπικά. Το πλέον βασικό είναι το πρόβλημα με το Ιράν. Η Άγκυρα αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει, αλλά θα αντιταχθεί στις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι… Ο Νοέμβριος είναι κοντά και θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της νέας αντιπαράθεσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στα ελληνόφωνα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα άρχισε η συζήτηση για το τι σημαίνει μία χειραψία και μία φωτογραφία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το χέρι στον κ. Αναστασιάδη και ο Τσαβούσογλου δημοσίευσε μία φωτογραφία του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε η χειραψία, ούτε η φωτογραφία σημαίνουν οτιδήποτε. Ένα παιγνίδι είναι και τίποτα άλλο. Ο Τσαβούσογλου είπε στον Έλληνα ομόλογό του, ότι η οποία λύση σημαίνει και παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Ας μην παρουσιάζεται, λοιπόν, μία διαφορετική εικόνα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο πόλεμος άρχισε: Ο Ντ. Τραμπ εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του πατριωτισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: