Κυπριακό και τουρκική επιθετικότητα στο επίκεντρο επαφής αντιπροσωπείας από το ΗΒ και βουλευτών




Σε βασικές πτυχές του Κυπριακού, καθώς και στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ), τα οποία η Κύπρος ασκεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναφέρθηκαν Κύπριοι βουλευτές κατά τη συνάντηση τους με αντιπροσωπεία της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας ηγείται ο Matthew Offord.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η αντιπροσωπεία αποτελείται επίσης από τους βουλευτές, Sir Graham Brady, Paul Scully, Martin Vickers και Sheryll Murray, τους οποίους πλαισιώνουν ο πρώην βουλευτής, David Burrowes, ο πρώην Δήμαρχος Λονδίνου, Sir Michael Bear και ο Πρόεδρος Jason Charalambous και τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομάδας, Maria Zavrou, André Christodoulou και Stella Dinenis και Doros Partasides, Tony Yerolemou και Antonis Savvides, καθώς και κοινοβουλευτικοί συνεργάτες.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής, Ελένη Σταύρου, Αδάμος Αδάμου, Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε την Ομάδα Συντηρητικών Φίλων Ηνωμένου Βασιλείου για τη στήριξή τους στην Κύπρο, στη βάση αρχών και των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε δε τη σημασία της συνέχισης και περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου- Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αναμενόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι, δυστυχώς, η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων και του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων μετά τη λύση, ως οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της βρετανικής αντιπροσωπείας, οι Κύπριοι βουλευτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, αναφέρθηκαν σε βασικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ), τα οποία, όπως τόνισαν, η Κύπρος ασκεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ανέφεραν επίσης ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας στρέφονται, όχι μόνο ενάντια στην Κύπρο, αλλά και ενάντια σε τρίτες χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, αλλά και ενάντια στους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα ασφάλειας και αξιόπιστου εταίρου, εν αντιθέσει με την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όσον αφορά στο Brexit, οι Κύπριοι βουλευτές έθεσαν ως ζητήματα προτεραιότητας για την Κύπρο την επίτευξη συμφωνίας στις διμερείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και το καθεστώς του σημαντικού αριθμού Κυπρίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο στη μετα-Brexit εποχή.

Στην ανακοίνωση η Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και επίπεδα. Ειδικότερα όσον αφορά στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος, εκφράστηκε από κυπριακής πλευράς ανησυχία για την άρνηση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψουν την πρόσβαση διεθνών θεσμών στις τράπεζες των κατεχομένων, γεγονός που αφορά άμεσα και στην οικονομική πτυχή της λύσης στο Κυπριακό.

Τσίπρας και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν την κοινή πορεία: Κυπριακό, ενέργεια, ασφάλεια στην περιοχή

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/09/2018 21:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: