Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Κύπρος, δηλώνει από τη Νέα Υόρκη ο Πάλμερ




Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή και εργάζονται για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης πολιτικής σχέσης μαζί της, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε ομιλία του στο επίσημο γεύμα του 2ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Πάλμερ ανέφερε ότι η εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών προσφέρει νέες ευκαιρίες και εντατικότερη οικονομική εμπλοκή, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο «ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό» σε ό,τι αφορά επενδύσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικές. Μπορούν να διασυνδέσουν και να ενοποιήσουν την περιοχή. Μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική και πολιτική συνεργασία. Η ευημερία που θα προκύψει μπορεί να ενδυναμώσει τις δημοκρατίες και να φέρει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που έχει μεγάλη ανάγκη η Ανατολική Μεσόγειος», σημείωσε.

Ο Μάθιου Πάλμερ τόνισε ότι σε σχέση με αυτό, οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν σταθερά την υποστήριξή τους στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Την ίδια στιγμή, είπε, οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πως συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της νήσου, όπως και όλοι οι άλλοι πόροι του νησιού, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως αμερικανικές εταιρείες έχουν το ρόλο τους στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση στενότερων εμπορικών δεσμών.

«Αμερικανικές εταιρείες έχουν αυξημένη παρουσία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι ασφάλειες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το franchising και ο τουρισμός. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η άμεση αμερικανική επένδυση προς την Κύπρο το 2016 ανέρχονταν στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα γιατί ένας επενδυτής να προτιμήσει την Κύπρο, ο κ. Πάλμερ απάντησε «απλά για το φιλελεύθερο επενδυτικό κλίμα, τις δεξιότητες των εργαζομένων, το σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας, που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό».

«Η ενισχυμένη εμπορική σχέση είναι επίσης καλή για τις ΗΠΑ. Αμερικανικές εταιρείες ανέπτυξαν εξαγωγικές αγορές στον τομέα του μηχανικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών, εργαλείων και μεταφορών. Η συνεχής οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για αμερικανικές εξαγωγές στο μέλλον».

Ο κ. Πάλμερ είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι μία διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού διευκολύνει πολύ την ανάπτυξη των πόρων της, διασφαλίζοντας ότι θα ωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.
«Γι’ αυτό η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει σθεναρή στην υποστήριξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο, αναφέρθηκε στις αυξημένες επισκέψεις Αμερικανών επισήμων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την αποτροπή εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής και στην ασφάλεια στη θάλασσα και προστασία συνόρων. Είπε πως στις αρχές του χρόνου έγινε μια δωρεά εξοπλισμού για τα κυπριακά τελωνεία αξίας 163.000 δολαρίων, με τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν παράνομη μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής.

«Σε δύο εβδομάδες σχεδιάζουμε να εκπαιδεύσουμε 36 λιμενοφύλακες για τη βελτίωση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να προσβλέπουμε σε άλλους αμοιβαία επωφελείς τρόπους συνεργασίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: