Η Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου τίμησε την Παναγιά του Κύκκου και τη μνήμη του Πέτρου Ζ’




Συγκινητική η ατμόσφαιρα στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου, με την Κυπριακή Αδελφότητα να τιμά τη μνήμη της προστάτιδάς του, Παναγιάς του Κύκκου, αλλά και να αποτίει ένα φόρο τιμής, ένα κερί στη μνήμη του εδώ και 14 χρόνια Κυπρίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του μακαριστού Πέτρου Ζ΄.

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, τον οικείο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημος μίλησε για την Παναγιά και τη Χάρη Της στην Κύπρο, όπου όλος ο λαός σεμνύνεται και παίρνει κουράγιο στις δύσκολες στιγμές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Ανδρέας Μαυρομάτης εξιστόρησε τόσο την πορεία του παλαιότερου σχεδόν παροικιακού σωματείου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που ιδρύθηκε πριν από 145 χρόνια, και μίλησε για τη σημασία της μεγάλης εορτής που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο επίσης ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στο όρος Τρόοδος, εκεί όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας.

Απευθυνόμενος προς τον Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, τον Έλληνα ομόλογό του Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, την Πρόξενο της Κύπρου Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργο Δασκαλόπουλο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής εν Καΐρω Αδελφότητας αναφέρθηκε στην ιστορία της θαυματουργής αυτής εικόνας, τονίζοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο παγκύπριο προσκύνημα και προσθέτοντας ότι τη δώρισε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός που για αυτόν ήταν το πλέον πολύτιμο από τους θησαυρούς του στην Κωνσταντινούπολη, παρέχοντας και τα απαραίτητα χρήματα για να κτισθεί το Μοναστήρι γύρω στο έτος 1100.

«Η «Ιερά Βασιλική Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου» πήρε την ονομασία από τον τόπο όπου ιδρύθηκε το Μοναστήρι, είναι μέσα στο δάσος στο βουνό του Τροόδους σε υψόμετρο 1300 μέτρων. Η Μονή του Κύκκου επετέλεσε από την Ίδρυσή της και κατά την διάρκεια της Πολυτάραχης Ιστορίας της Κύπρου πολύπλευρο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο παρά τις δύσκολες συνθήκες που περνούσε»., σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης.

Πρόσθεσε ότι είναι «μεγάλη η συμβολή και το έργο της Μονής στην διατήρηση και συντήρηση της εκκλησιαστικής παράδοσης, της Ορθόδοξης Πίστης και της Ελληνικής Γλώσσας. Σε δύσκολα χρόνια με ξένους κατακτητές το μοναστήρι χάρη στους μοναχούς λειτουργούσε σαν φάρος πίστης και γνώσης τόσο για τον Κυπριακό λαό όσο και για τις γειτονικές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι παλαιότερη εκδοχή της Παναγίας της Κυκκώτισσας του 12ου αιώνα φυλάσσεται στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Κυπρίων του Καΐρου επεσήμανε ότι «σε αντίξοες συνθήκες και με αγώνες η εκκλησία συνέτεινε στην εθνική και πνευματική στήριξη του Ελληνισμού της Kύπρου, μία οργανωμένη δύναμη και ελπίδα του λαού για καλύτερη ζωή. Η συμβολή των μοναχών της Μονής του Κύκκου σε αυτό ήταν πολύ μεγάλη ώστε να διατηρηθούν τα γράμματα, οι τέχνες και ο Ελληνικός Πολιτισμός».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι από τα εξέχοντα μέλη της Αδελφότητας της μονής αναδείχθηκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο 3ος που το 1933 η μονή τον έστειλε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας και επιστρέφοντας στην μονή ανέλαβε διευθυντής της Ελληνικής σχολής. Το 1950 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε ηλικία 37 ετών και το 1960 ο Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου. Με πρωτοβουλία και υλική υποστήριξη της Κυπριακής Αδελφότητα της Αιγύπτου το 1893 εξελίχθη σε πλήρες γυμνάσιο. Έκτοτε συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη του Κυπριακού Έθνους από το οποίο αποφοίτησαν επώνυμα στελέχη της Πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου».

ΤΟ 14ο ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου τέλεσε το 14ο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του αδικοχαμένου στο μοιραίο Σινούκ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2004, μακαριστού Κυπρίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄, τονίζοντας πως είναι αιωνία η μνήμη του Κυπρίου αυτού Πατριάρχη, που στη σύντομη πατριαρχική ζωή του, αλλά και ως Επίσκοπος στην Αίγυπτο, αγαπήθηκε από τους Αιγυπτιώτες του Καΐρου και της Αλεξανδρείας όσο λίγοι Πατριάρχες.

Στις εκδηλώσεις, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέλιος Χαλκιάς και τους Αραβοφώνους Ελληνορθοδόξους του Καΐρου ο Πρόεδρός τους Φαρίντ Χούρι.


ΚΥΠΕ – Νικόλαος Κάτσικας – Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ 09/09/2018 17:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: