Λιγοστοί φίλοι, λόγω πανδημίας, είπαν το τελευταίο “αντίο” στον Ανδρέα Μαυρομμάτη

Στο τελευταίο του ταξίδι συνόδευσαν σήμερα οι ελάχιστοι παρεβρισκόμενοι φίλοι του, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Αντρέα Μαυρομάτη.ΚΥΠΕ/Ν.ΚΑΤΣΙΚΑΣ




Στο τελευταίο του ταξίδι συνόδευσαν σήμερα οι ελάχιστοι παρευρισκόμενοι φίλοι του, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Μπρος από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ελληνικό Νεκροταφείο του παλαιού Καΐρου, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, είχε πλημμυρίσει όλη η είσοδος του ναού από τα πολλά στεφάνια που εστάλησαν για να τιμήσουν τον μεγάλο αυτό Αιγυπτιώτη, που νικήθηκε από επιπλοκές του κορωναϊού.

Ανάμεσα στα στεφάνια, ξεχώρισαν αυτά της Κυπριακής και της Ελληνικής Πρεσβείας, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας και όλων των παροικιακών σωματείων, καθώς και πολλών Αιγυπτιωτών.

Την ακολουθία ετέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο οποίος μετέφερε τα πιο θερμά συλλυπητήρια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, μπροστά από το φέρετρο του αξέχαστου Ανδρέα Μαυρομμάτη με τα λουλούδια των στεφανιών της γυναίκας του Τούλας και των γιων Χριστοφόρου, Πάρη και Σταύρου, καθώς και του αδελφού του Ευγένιου αλλά και της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, ο Μητροπολίτης Νικόδημος τόνισε ότι είναι ανάγκη να πάρουμε παράδειγμα από το έργο του αξέχαστου Ανδρέα Μαυρομμάτη, και “να κρατήσουμε τη μνήμη και την παρουσία ενός σοβαρού και μετρημένου ανθρώπου”. Ενός Αιγυπτιώτη που τόσα προσέφερε στην Κυπριακή Αδελφότητα και σε όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

“Μεγάλη απώλεια που έφυγε από κοντά μας ο Αντρέας… Ο Θεός ας τον έχει στα δεξιά του…”. κατέληξε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Νικόδημος, μιλώντας για τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου.

Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά λυπηρό ότι, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που ζει όλος ο κόσμος, παντού απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, έτσι κι εδώ, ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά ελάχιστη παρουσία τριών μόνο δικών του ανθρώπων, που τού είπαν το τελευταίο αντίο.

Έτσι, παρότι ο Ανδρέας Μαυρομμάτης προσέφερε τόσα στην αιγυπτιώτικη παροικία, μόνον ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Πρόεδρος του Παροικιακών Ομάδων Καΐρου (ΠΑΟΚ) Αντρέας Ρούσσος και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας ουσιαστικά με την παρουσία τους όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Το θέμα της έλλειψης παρουσίας συγγενών και φίλων του αξέχαστου Αντρέα Μαυρομάτη, λόγω των συνθηκών, έθεσε ο κ. Γκρουνστέιν, μιλώντας συγκινημένος και τονίζοντας ότι “αν δεν ζούσαμε αυτές τις δύσκολες εποχές παγκοσμίως, σίγουρα ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ελληνικό νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, θα ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο. Άλλωστε τη μεγάλη τους αγάπη για το πρόσωπο του αξέχαστου Αιγυπτιώτη έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και με μηνύματά τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτης Φωτίου, η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, και τόσοι άλλοι επίσημοι, μέχρι και ο απλός κόσμος που τον υπεραγάπησε για την προσφορά του στην παροικία.

“Ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε παντού: στην Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, υπηρετώντας την ως Πρόεδρος για δέκα χρόνια, στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ως πρώην Κοινοτικός και μέλος πολλών Εφορειών της και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως επί μεγάλο διάστημα, αλλά και ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου.”

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Αλέξανδρος Καζαμίας ευχαρίστησε εκ μέρους του ιστορικού σωματείου τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήρθε για να τελέσει ο ίδιος την εξόδιο ακολουθία του αξέχαστου Ανδρέα Μαυρομμάτη.

“Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης δεν ήταν για μας μόνον Πρόεδρος, αλλά μεγάλος αδελφός, που πάντοτε προσπαθούσε να κρατήσει τη ζυγαριά της παροικίας τόσα χρόνια”, επεσήμανε ο κ. Καζαμίας, εκφράζοντας τη θλίψη όλου του Κυπριακού Αιγυπτιώτη Ελληνισμού για τον ξαφνικό και απρόσμενο θάνατο του αξέχαστου Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Νίκος Κάτσικας/ΘΝΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Υπέκυψε στον κορωναϊό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Ανδρέας Μαυρομάτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: