Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών προς το κράτος, οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση παιδεραστή με προεδρική χάρη και το ενδιαφέρον Γαλλίας και Γερμανίας για το Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου το Σάββατο.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το ζήτημα των ναρκωτικών σε σχολεία, οι επαφές της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης στη Λευκωσία για το πρόγραμμα χορήγησης διαβατηρίων σε επενδυτές και οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου για χορήγηση πιστοποιητικών ασθενείας από γιατρούς.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χαμένα εκατομμύρια» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αυξάνονται ανησυχητικά χρόνο με το χρόνο οι καθυστερημένες οφειλές προς το κράτος, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 το σύνολο των καθυστερημένων φόρων άμεσης και έμμεσης φορολογίας, περιλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, ανέρχεται σε €1.823.318.762. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μυρίζουν μπαρούτι τα κατεχόμενα λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας. Επίσης αναφέρεται στην καταγγελία του Δημάρχου Πάφου για πιστοποιητικά ασθενείας-μαϊμού από γιατρούς σε κρατικούς υπαλλήλους, για να απουσιάζουν από την εργασία τους.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ναρκωτικά σε μαθητές σε σχολείο της Λεμεσού» και γράφει ότι νεαρός 28 ετών είχε μετατραπεί για 6 χρόνια, λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, σε βαποράκι σπείρας της Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον βλαβερό όρο «παράνομοι μετανάστες» χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος, σε tweet που συνόψιζε τις θέσεις του στην άτυπη σύνοδο στην Αυστρία. Ακόμη, αναφέρεται ότι στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός για το λογισμικό διαχείρισης της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή σφήνα» και γράφει ότι Γερμανία και Γαλλία σπάζουν το μονοπώλιο των Αγγλοαμερικανών στο Κυπριακό. Αναφέρει ότι η ξαφνική στροφή της Τουρκίας προς την Ευρώπη επηρεάζει και το Κυπριακό από διάφορες κατευθύνσεις, τις οποίες η Λευκωσία βλέπει με ιδιαίτερη προσοχή και προσπαθεί να αξιοποιήσει. Αλλού γράφει ότι επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε ο δικηγόρος του θύματος του πρόσφατα αποφυλακισθέντα με προεδρική χάρη παιδεραστή, ζητώντας ποινική έρευνα και για τη σύζυγό του. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που έλειπε η Πυροσβεστική από τη φωτιά του Μαχαιρά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ψήνεται… νέα αποφυλάκιση παιδεραστή» γράφει στο κύριο άρθρο της ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων, μετά τη σκανδαλώδη απόφαση για αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου εξετάζει την αίτηση αποφυλάκισης μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος καταδικάστηκε το 2014 σε ποινή 12 χρόνων για υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ακόμη γράφει για κομπίνα €30 εκ. με ΦΠΑ από τράπεζα και ασφαλιστικές. Λέει επίσης ότι πρώτο για αυτονόμηση είναι το νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Σχεδόν €2 δις οι απλήρωτοι φόροι» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το Τμήμα Φορολογίας να κάνει ό,τι μπορεί για να εισπράξει τις καθυστερημένες οφειλές φορολογίας, οι οποίες καταγράφουν ανησυχητική αύξηση, αν και παραδέχεται ότι μεγάλο μέρος είναι απίθανο να εισπραχθεί. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις συζητήσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές. Επίσης γράφει για τη διαμαρτυρία πολιτών έξω από το Προεδρικό για την αποφυλάκιση παιδόφιλου με προεδρική χάρη.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/09/2018 09:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: