Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση στην Παιδεία, το κλείσιμο του Συνεργατισμού και η ανάληψη του καλού χαρτοφυλακίου του από την Ελληνική κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Άλλα θέματα αφορούν τις μαρτυρίες στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τις φωτογραφίες που έδωσε ο τουρκικός στρατός στην Τ/κ εκπρόσωπο της ΔΕΑ, τη συνάντηση Βαρθολομαίου – Κύριλλου για το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, την πρόταση των Οικολόγων για τροποποίηση του νόμου για το κάπνισμα, την κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ και την αλλαγή της ώρας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Και τώρα τι γίνεται;» γράφει στο κύριό της θέμα ότι οι εκπαιδευτικοί απέρριψαν στη Βουλή και τη νέα βελτιωμένη προεδρική πρόταση για ενδιάμεση λύση και πως ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ επιμένουν σε «διάλογο» με τους δικούς τους όρους, αγνοούν τις εκκλήσεις όλων και στήνουν την Τετάρτη κάλπες με ερώτημα προς τα μέλη τους το «απεργία ή όχι». Σε άλλο θέμα γράφει ότι απ΄όλα είχε το πανέρι του Συνεργατισμού και αναφέρεται σε δάνεια σε υπερήλικες και κοιμητήρια για υποθήκες. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός παρέδωσε στην Τ/κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ αεροφωτογραφίες από το 1974, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στις έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων.

«Το μετέωρο βήμα της σχολικής χρονιάς» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι η κρίση στην παιδεία παραμένει και ότι άσπρος καπνός δεν φάνηκε ούτε κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας, ενώ θέτει σειρά ερωτημάτων που βασανίζουν γονείς και μαθητές. Αλλού γράφει ότι το νυν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Πανίκος Πούρος εξέφρασε στην Ερευνητική Επιτροπή την εκτίμηση ότι αν είχε δοθεί χρόνος, ο Συνεργατισμός με τη συνδρομή της Altamira, θα μπορούσε σε έναν ορίζοντα 5ετίας να περιορίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος κατέστησε σαφές στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση για αναγνώριση ανεξάρτητου από τη Μόσχα, Πατριαρχείου Κιέβου.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Αντί λύσης κλιμάκωση μέτρων» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ούτε και τη χθεσινή μέρα κατέστη δυνατό να εξευρεθεί λύση που να σπάζει το αδιέξοδο στην Παιδεία, να τερματίσει την κρίση και να επιτρέψει την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη βδομάδα. Σε άλλο θέμα προβάλλει φωτογραφία από το χθεσινό κλείσιμο υποκαταστήματος της Συνεργατικής και γράφει ότι τα κλειδιά παρέλαβε πλέον η Ελληνική Τράπεζα, καθώς από τη Δευτέρα όλοι οι πελάτες του Συνεργατισμού θα γίνουν πελάτες της Ελληνικής. Αλλού γράφει ότι οι Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου στη Βουλή που περιλαμβάνει εισήγηση για απαγόρευση του καπνίσματος σε γήπεδα.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Έκλεισε η ΣΚΤ με αυθαίρετους συμψηφισμούς» και γράφει πως σε μαζικούς συμψηφισμούς δανείων με καταθέσεις προχώρησε η Συνεργατική λίγες ώρες πριν βάλει οριστικά λουκέτο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση εκατοντάδων δανειοληπτών. Αλλού γράφει ότι σκάλωσε ο διάλογος στην εκπαίδευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κυβερνώντες ενώ ζητούν εξοικονομήσεις €5 εκ. στην παιδεία, θα δώσουν επιπρόσθετη κρατική χορηγία στο ΡΙΚ €2,5 εκ. και πως δεν αφήνουν το ΡΙΚ να διεκδικεί πληρωμένη διαφήμιση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν την τελευταία πρόταση» και γράφει ότι οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών απέρριψαν την Παρασκευή μια συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης που άφηνε περιθώρια για τροποποίηση των αμφιλεγόμενων αποφάσεων του Υπουργικού, την ώρα που ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι και να ενταθεί ο διάλογος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νομοθετική ρύθμιση για τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας από θερινή σε χειμερινή και το αντίστροφο. Αλλού αναφέρεται σε τέλος εποχής καθώς ο Συνεργατισμός παύει να υπάρχει.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/09/2018 09:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: