Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου χθες για τον τερματισμό ή συμψηφισμό τρεχούμενων λογαριασμών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, το Κυπριακό σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ αλλά και τα ενεργειακά, το καινούριο τραπεζικό τοπίο, καθώς και τα προβλήματα και οι παθογένειες που αντιμετωπίζει σε θεσμικό επίπεδο η Κύπρος, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Βρέστε λύση μέχρι αύριο» γράφει ότι ρητή εντολή προς την Ελληνική Τράπεζα και την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να βρουν μέχρι αύριο Δευτέρα λύσεις με τους 4.500 τρεχούμενους λογαριασμούς που έκλεισαν και οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική, έδωσαν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, τα οποία σε τρεισήμισι ώρες συνεδρία εξέτασαν το θέμα. Αλλού γράφει για πυρετό διαβουλεύσεων με στόχο αύριο Δευτέρα να υπάρξει κοινή γλώσσα των εκπαιδευτικών οργανώσεων επί του «κειμένου συμφωνίας» που επιτεύχθηκε με την Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας απορρίπτει τα σχόλια ότι τα περί ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΑ είναι φούσκα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Γιατί η Κύπρος πάσχει από θεσμική αρτηριοσκλήρωση» προβάλλει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων για το ποιο πρέπει να είναι το σχολείο του 21ου αιώνα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δυστυχώς δεν έχουμε και ότι στην Κύπρο οι ηγέτες δεν ενδιαφέρονται “για τους ικανούς αλλά για τους κολλητούς”. Αλλού, ο «Π» προβάλλει συνέντευξη του Οζντίλ Ναμί στη οποία λέει μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι παίζουμε στις καθυστερήσεις στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Eurogroup αποφάσισε να επιταχύνει την ενεργοποίηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης Τραπεζών με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Καλοβλέπουν ενδιάμεση λύση» γράφει στο κύριο του θέμα ότι πρώτος στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο αρχές του 2019 και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία αυτή θα έχει χαρακτήρα ενδιάμεσης λύσης και θα παραπέμπει ως προς την μορφή στις ιδέες Γκάλι του 1992. Αλλού προβάλλει το ζήτημα που προέκυψε στο Συνεργατισμό και γράφει ότι στον αέρα βρίσκονται 4.500 τρεχούμενοι εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί της ΣΚΤ πέραν των €20 εκατ. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι Γραμματέας μεγάλης περιφερειακής ΣΠΕ στη Λεμεσό, που υποχρεώθηκε το 2012 σε παραίτηση, πλαστογράφησε μέχρι και τις υπογραφές παιδιών του για να πάρει δάνεια προκειμένου να καλύψει ατασθαλίες του.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ασύγγνωστη μεθόδευση οι συμψηφισμοί», γράφει επίσης για τη συνεδρία χθες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και ότι δόθηκε χρόνος μέχρι τη Δευτέρα στην πρώην Συνεργατική Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα για να βρουν λύσεις σε σχέση με τρεχούμενους λογαριασμούς οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και έχουν συμψηφιστεί ή κλείσει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους κατόχους τους. Αλλού γράφει ότι σήμερα, πιθανότατα θα συναντηθούν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στην κατάσταση στα κατεχόμενα, γράφοντας ότι συρρικνώνεται η τ/κ κοινότητα και κάνει λόγο για κραυγή αγωνίας με τις μαζικές κινητοποιήσεις.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Μια νέα πραγματικότητα για τους δανειολήπτες» γράφει ότι μετά από δεκαετίες με εύκολη παραχώρηση δανείων, οι υπηρεσίες είσπραξης απαιτήσεων θα αποτελούν μέρος του νέου τραπεζικού πεδίου. Αλλού γράφει για νέο πισωγύρισμα στη διαφορά που έχει δημιουργηθεί στην Παιδεία, αναφέροντας ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι δεν θα αποδεχθούν την τελευταία συμβιβαστική συμφωνία η οποία είχε ετοιμαστεί από κοινού με τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διυπουργική επιτροπή την Πέμπτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σουηδία.

Με τίτλο «Επαγρυπνούμε για τυχόν εντάσεις στη Μεσόγειο» η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» προβάλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία έχει ήδη μιλήσει με την Τουρκία για τα θέματα εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και διαβεβαιώνει τους Έλληνες και Κύπριους εταίρους μας «για τη επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη μας». Αλλού γράφει ότι περιορίζονται οι ελπίδες για αναίμακτη λύση στην επαρχία Ιντλίμπ, μετά την τριμερή σύνοδο της Τεχεράνης. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα βγει επιτυχώς στις αγορές ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αξιολόγησης του οίκου S&P την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αδιανόητο!» γράφει για ασύγγνωστη αμέλεια, εγκληματική αδιαφορία και κάνει λόγο για «τρύπιο» σύστημα των κρατικών υπηρεσιών ευημερίας σε σχέση με υπόθεση 15χρονου κοριτσιού το οποίο τελεί υπό την κηδεμονία του κράτους. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία.εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εκχωρήσει, επ’ουδενί, τον διαρκώς αναβαθμιζόμενο ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της στην περιοχή, αλλά και την επιβίωση της ΚΔ σε μια, εκ προοιμίου, προβληματική μορφή διευθέτησης η οποία θα καθιστούσε το μέλλον της Κύπρου όμηρο στις ηγεμονικές ορέξεις της Άγκυρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δρόμο της έγερσης θέματος Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο διανοίγει η υπόθεση Αγίου Μαυρικίου.

ΚΥΠΕ
Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/09/2018 11:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: