Η Ελλάδα κρέμεται ακόμα από μια κλωστή: Τα «χτυπήματα στην πλάτη» από τους δανειστές…




H αλήθεια κρύβεται πίσω από επιδοκιμαστικά «χτυπήματα στην πλάτη»: η Ελλάδα κρέμεται ακόμα από μια κλωστή. Στην έκθεση του Ιουλίου το ΔΝΤ, αν και συγχαίρει την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, προειδοποιεί ωστόσο για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει ο Cormac Lucey, στην εφημερίδα ΤheTimes.

Ενδιαφέρον έχει και η έκθεση των εσωτερικών ελεγκτών του ΔΝΤ που παραδέχονται ότι το Ταμείο παραβίασε τους ίδιους του τους κανόνες βοηθώντας την Ελλάδα –με όσους επέκριναν αυτήν την επιλογή να αναγκάζονται σε σιωπή. Μπορεί η συγκεκριμένη έκθεση να έγινε προ διετίας όμως παραμένει επίκαιρη γιατί τα ίδια θεσμικά λάθη πρόκειται να επαναληφθούν. Και το πιο ανησυχητικό, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν στάσιμες –και οι προοπτικές είναι ελάχιστες για μια ανάκαμψη διαρκείας.

Η περίπτωση της Ελλάδας ενσωματώνει όλα τα αρνητικά στοιχεία της Μεγάλης Ύφεσης, χωρίς, δυστυχώς, το καλό τέλος –εκτός κι αν είσαι ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ή στη Φρανκφούρτη, οπότε δεν το βλέπεις έτσι. Με την διεθνή ανάκαμψη ήδη να κάμπτεται είναι πολύ πιθανόν να δούμε νέα ύφεση μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια: αυτό σίγουρα θα βυθίσει την Ελλάδα ξανά στην κρίση.

 Το πρόγραμμα στήριξης έληξε για την Ελλάδα. Οι νέοι όμως λένε πως η κρίση δεν έχει περάσει –απλά «ενσωματώθηκε πια στην καθημερινή ρουτίνα», αναφέρει ο Patrick Strickland, στην ιστοσελίδα του Aljazeera.

Παρότι τα ποσοστά ανεργίας έχουν πέσει, οι επαγγελματικές προοπτικές για τους πτυχιούχους εξακολουθούν να είναι ισχνές –οι νέοι αισθάνονται απελπισμένοι. Οι συνέπειες της εννιάχρονης κρίσης θα είναι για καιρό αισθητές, σύμφωνα με πολιτικούς και αναλυτές.

Ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, παραδέχεται ότι υπάρχουν προκλήσεις αλλά εκτιμά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία.

Θετικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: