“Προσφέρουν” καταπόνηση στα Super Puma και στα πληρώματα τους οι ανοργάνωτοι ορειβάτες




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Ώρες πτήσης και κόστος -που ποιος θα πληρώσει; -προς την Πολεμική Αεροπορία, είναι οι συνεχείς αποστολές που αναλαμβάνουν, κυρίως αεροδιακομιδής κι όχι διάσωσης, τα πληρώματα των ελικοπτέρων Super Puma στο θρυλικό βουνό των Θεών, τον Όλυμπο.

Πολλοί είναι εκείνοι που το συγκεκριμένο βουνό τους προκαλεί να το πατήσουν και να το περπατήσουν, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν το κάνουν οργανωμένα με ανθρώπους που είναι οδηγοί βουνού ή με τον κατάλληλο εξοπλισμό ή είναι πολύ έμπειροι και δεν υπολογίζουν την ομαδικότητα που χρειάζεται η ανάβαση στον Όλυμπο.

Ως αποτέλεσμα είναι κάποιοι εξ αυτών, να παραπατήσουν και να βρεθούν πολλά μέτρα κάτω από τα μονοπάτια που χρησιμοποίησαν και βέβαια τραυματίες, ανήμποροι να φτάσουν και πάλι στο μονοπάτι καλούν φυσικά σε βοήθεια.

Όλα αυτά τα εγχειρήματα των περιπατητών, ορειβατών, να έρθουν σ’ επαφή με την Ελληνική φύση και τις σπάνιες ομορφιές του Ολύμπου, όταν κάποιος δεν προσέξει, κάποιος άλλος «πληρώνει» το ατύχημα και δεν είναι άλλοι από το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, τις Ένοπλες Δυνάμεις (Καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ) και την Πολεμική Αεροπορία με αποστολές κυρίως της αεροδιακομιδής καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις της από αέρος διάσωσης από τη στιγμή που το ελικόπτερο προσγειώνεται κανονικά σε χώρο ελικοδρομίου για να παραλάβει τον τραυματία που έχουν φροντίσει τα σωστικά συνεργεία ν’ απεγκλωβίσουν από το απόκρημνο σημείο που είχε πέσει.

Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας φυσικά και τονίζουν πως από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος κινδυνεύει πρέπει να σωθεί και τις περισσότερες φορές αυτός «ο κάποιος» που θα σπεύσει, εκτός όλων των άλλων υπηρεσιών, είναι και τα πληρώματα των Super Puma.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως κάπου δεν είναι λογικό να υπάρχουν επτά διαφορετικά περιστατικά στο ίδιο σημείο, στο ίδιο βουνό αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την επικινδυνότητα και τις δυσκολίες της ανάβασης του «Θεϊκού βουνού», κάτι συμβαίνει και κάποιος θα πρέπει να δώσει σαφείς οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους ορειβάτες που θέλουν να περπατήσουν στον Όλυμπο, οι οποίες πρέπει να τηρούνται απαράκλητα.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν και κάτι άλλο, πως η 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης χάνει κατά κάποιον τρόπο τον αποκλειστικό προσανατολισμό της που είναι το SAR ή η επιχείρηση από αέρος σε δύσβατη περιοχή που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Επτά αεροδιακομιδές μόνο από τον Όλυμπο σε εννέα μήνες

Ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Ιανουάριο στις 6& 7 του μήνα, περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στο βουνό των Θεών, έγιναν οι πρώτες δυο διασώσεις από ελικόπτερο Super Puma, γράφοντας τις δυο πρώτες ώρες για το 2018…

Στις 14 Απριλίου κι ενώ τα χιόνια ακόμη δεν έχουν λιώσει, σημειώθηκε η επόμενη αεροδιακομιδή από τον Όλυμπο, τότε το Super Puma πέταξε 2,7 ώρες.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 6 του μήνα και πάλι το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στον Όλυμπο για να παραλάβει τραυματία συμπληρώνοντας εκείνη τη μέρα 2,9 ώρες πτήσης.

Τον Αύγουστο ακόμη δυο περιστατικά αεροδιακομιδής στην ίδια περιοχή, το πρώτο στις 11 του μήνα και το δεύτερο μόλις δυο μέρες μετά. Στην πρώτη περίπτωση το ελικόπτερο «έγραψε» 2,9 ώρες πτήσης και στην δεύτερη αποστολή 3,5.
Το φθινόπωρο με τον Σεπτέμβριο έφερε ακόμη δυο αεροδιακομιδές από τον Όλυμπο στις 2 του μηνός και στις 9. Στην πρώτη περίπτωση οι ώρες πτήσης ήταν 3,5 και στην δεύτερη 4,2 πτητικές ώρες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που οι τεχνικοί στην 112 Πτέρυγα Μάχης δίνουν τεράστιο αγώνα για να τα κρατήσουν διαθέσιμα όσα υπάρχουν, μιας κι ένας αριθμός βρίσκονται μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΕΑΒ, πραγματοποίησαν επτά αεροδιακομιδές, όχι διασώσεις από απόκρημνα σημεία και τα ελικόπτερα συμπλήρωσαν 21,7 ώρες πτήσης, με το κόστος μόνο γι’ αυτές τις επτά επιχειρήσεις να φτάνει τα 80.000 ευρώ αν λάβει κανείς υπόψιν του πως μια ώρα πτήσης για τα Super Puma κοστίζει 3583,64 ευρώ σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα Super Puma και τα έμπειρα πληρώματα που υπηρετούν στην 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης έχουν δείξει τη διαχρονική τους αξία τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και σε πολύ σοβαρά γεγονότα που έχουν συμβεί, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια που πετούν στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Δεν είναι τα μόνα πτητικά μέσα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις αποστολές που προαναφέραμε στον Όλυμπο και κυρίως διότι τα Puma δεν θεωρούνται αλλά είναι οι προστάτες του νόμιμου δικαιώματος της έρευνας και διάσωσης στο αρχιπέλαγος από την χώρα μας, το οποίο συνεχώς φροντίζει η Άγκυρα ν’ αμφισβητεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ιπτάμενοι και μηχανικοί της 384 Μοίρας σε κάθε περίπτωση και σε εκατοντάδες περιστατικά φτάνουν πρώτοι και φεύγουν τελευταίοι από περιστατικά SAR ως «από μηχανής Θεοί» βοηθώντας ανθρώπους που η ζωή τους είναι σε κίνδυνο, είτε από ναυάγιο, είτε από ένα πλοίο που κινδυνεύει είτε αρρώστησαν εν πλω και η μόνη λύση είναι η επιχείρηση από τον αέρα και τέλος είναι εκείνοι που από τα φυσικά αεροπλανοφόρα της Ελλάδας τίθενται καθημερινά σε μεγίστη ετοιμότητα όταν έχουμε παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών διότι ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει αερομαχία.

Σαράντα αμερικανικά ελικόπτερα Apache και Black Hawk στο Στεφανοβίκειο για άσκηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: