Αν συμβούλευα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ώρα που βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ!




Του Δρ. ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Μιλάμε για έλλειψη στρατηγικής, σωστά! Μιλάμε για έλλειψη πλάνου, πάλι σωστά! Συχνά ακούμε πως χρειαζόμαστε εκατομμύρια για προβολή, λάθος. Βλέπουμε τον Ερντογάν να κατεβαίνει με 600 άτομα στρατό στην Νέα Υόρκη, ενώ εμείς μόλις που γεμίζουμε δυο αυτοκίνητα με την (ορθή) δικαιολογία: “ο κόσμος θα αντιδράσει, ας μην προκαλούμε”. Και μένουμε εκεί, απαθείς, με τον αυτόματο πιλότο και την Τουρκία να αλωνίζουν.

Τόσο πολύ αποθρασίνθηκε ο “αυτοκράτορας” Ερντογάν, που η λέξη “Δημοκρατία” είναι όπως το κόκκινο για τον ταύρο. Οι αντιδράσεις του γνωστές. Η μελετημένα – αλλοπρόσαλλη πολιτική του, γνωστή αλλά πλέον “προβλεπτή”. Η μανία του να δείξει και να επιδείξει την δύναμη του ασταμάτητη. Τόσο ασταμάτητη, που ακόμη και στο ουδέτερο έδαφος όλων των λαών, εκεί που όλες οι αναγνωρισμένες χώρες έχουν ίσο λόγο, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, στο “έδαφος” του ΟΗΕ, επιδεικτικά, την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ θα μιλούσε, σηκώθηκε με την ομήγυρη του και έφυγε προκλητικά, ως “ο νέος βασιλιάς του κόσμου”. Κι όλοι να βλέπουν, όλοι να κρίνουν, όλοι να χλευάζουν.

Ε και; Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ο Ερντογάν “κερδίζει” τους Αντιαμερικανούς ανά τον κόσμο, τους Αντι-Τραμπικούς ανά τον κόσμο, κ.λπ., κ.λπ. Και μέσα από μια “κίνηση” του, μπροστά από τον Τραμπ, μπροστά από όλο τον κόσμο, μια κίνηση την οποία εμείς ειδικά οι Κύπριοι γνωρίζουμε πολύ καλά, προκαλεί και επιδεικνύει την υπεροψία και ασέβεια του σε κάθε τι ιερό, όπως η “ελευθερία”, η “Δημοκρατία”, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

Επαναλαμβάνω, εμείς που είμαστε σε όλα αυτά; Πότε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να αναδείξουμε όλα αυτά που ξέρουμε για την Τουρκία, τον εισβολέα της πατρίδας μας και τον Ερντογάν, τον οποίο εκλιπαρούμε (στην κυριολεξία) να καθίσει να μιλήσει μαζί μας;

  • Αγαπητέ μου Πρόεδρε, κ. Νίκο Αναστασιάδη, δεν αμφέβαλλα ποτέ πόσο θέλεις να λύσεις το Κυπριακό. Όμως, έχουμε αρκετούς δίπλα μας, συμπαίκτες, για να μας βοηθήσουν; Έχουμε έστω μια υπερδύναμη “influencer”, όπως ορθά το έθεσε ο αγαπητός Μιχάλης Ιγνατίου σε κοινή μας ζωντανή συζήτηση για το Κυπριακό, στον Greek Reporter), η οποία θα ταράξει τα νερά και θα μετακινήσει τον αμετακίνητο Αττίλα; Αρκούν το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, που ορθά, και μπράβο συντονίζονται σε διάφορα επίπεδα; Φυσικά και όχι!
  • Τι κάνουμε Πρόεδρε; Πάντα υπάρχουν τρόποι όταν τα μάτια μας είναι ανοικτά και είμαστε ετοιμοπόλεμοι για να φέρουμε την ειρήνη. Γι’αυτό επέτρεψε μου να δώσω μια συμβουλή για το καλό όλων μας, με την ελπίδα, επιτέλους να αλλάξει η “στρατηγική” του “τρέχω ξωπίσω την Τουρκία για να μου δώσει σημασία”. Η Τουρκία (όσο μάγκας κι αν το παίζει ο Ερντογάν) γονάτισε οικονομικά με ένα twitter του Τραμπ. Αν θέλουμε λοιπόν ένα παρόμοιο twitter από τον Τραμπ (ότι κι αν πιστεύει ο καθένας, δεν παύει να είναι ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο), τότε πιο κάτω παραθέτω ένα μικρό “δείγμα”, πλάνου, στρατηγικής αντίδρασης:

Όταν ο Ερντογάν έφυγε επιδεικτικά την ώρα που ο Τραμπ θα μιλούσε στον ΟΗΕ, αγαπητέ Πρόεδρε, θα σου έλεγα:

“Πρόεδρε μας, σήκω και πήγαινε προς τον Τραμπ. Πες του απλά: I give you my hand on behalf of 1 million peaceful and honest people in Cyprus; my divided and occupied island by Turkey. Be fair Mr. President”!

Το αποτέλεσμα;

0 χρήματα.

Δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Προβολή του προβλήματος μας ΠΑΝΤΟΥ, στην ΣΩΣΤΗ του βάση,

Απόκτηση ενός συνεταίρου ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ!

Δύναμη ισχύος του αδύνατου!

Έτσι παίζεται το παιχνίδι Πρόεδρε. Ο Ερντογάν το ξέρει καλά. Καιρός να το μάθουμε κι εμείς!

Υ.Γ. Κύριε Πρόεδρες, ακόμη υπάρχει χρόνος να “σηκωθείς”, “προλαμβαίνοντας” τον Τραμπ με την αυριανή σου ομιλία στον ΟΗΕ. Δώσε του το χέρι να μας έχει υπόψιν σε ένα μελλοντικό tweet! Εδώ δεν τίθεται θέμα αν μας αρέσει ή όχι ο Τραμπ. Εδώ είναι θέμα όλης της πατρίδας μας!

Υ.Γ. Να σημειωθεί ότι στην ζωντανή συζήτηση στον Greek Reporter, λίγο μετά την άφιξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ιγνατίου, ανέφερε εύστοχα την λέξη “influencer”, αναφερόμενος στην Ρωσία, η οποία, όπως ορθά σημείωσε “αυτή την στιγμή είναι η μόνη που μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία”. Κατ’ επέκταση, είτε ΗΠΑ, είτε Ρωσία, σημασία έχει ενα και το αυτό: Θέλουμε συμπαίκτες “infuencers” για να πετύχουμε κάτι. Για να μας εμπιστευτούν όμως οι όποιοι “influencer”, πρέπει και να μάθουμε και να “παίζουμε”, όχι απλά να είμαστε “καλά παιδιά”!

(*) Dr. Nicos Antoniades
Adjunct Assistant Professor
City University of New York (CUNY)
College of Staten Island (CSI)
Political Marketing Consultant

Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

 

Αντιφατική πολιτική της Λευκωσίας: Στρατηγικά ανοίγματα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και διζωνική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: