Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Μάνδρα: Εκτίμηση από την Περιφέρεια για εργασίες 10 μηνών




Ξεκίνησαν οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και της διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, μετά το «πράσινο φως», του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το έργο κρίσιμης σημασίας για την θωράκιση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας «ωρίμασε», δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες.

Το έργο, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας), περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χείμαρρους Σούρες σε συνολικό μήκος 1.780 μέτρων και της Αγίας Αικατερίνης, σε συνολικό μήκος 1.400 μέτρων.

Ειδικότερα στον χείμαρρο Σούρες προβλέπεται επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια -υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, φύτευση της περιοχής πλησίον του ρέματος και κατασκευή τεχνικών έργων όπου το ρέμα διασταυρώνεται με οδούς.

Στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης θα γίνει μερική εκτροπή της πλημμυρικής παροχής του με αγωγό ορθογωνικό, δια μέσου της οδού Κάλβου, ο οποίος θα εκβάλει στον χείμαρρο Σούρες και η υπόλοιπη πλημμυρική παροχή θα διοχετεύεται προς τον υφιστάμενο αγωγό Κοροπούλη.

Ο διαχωρισμός αυτός των παροχών, θα επιτευχθεί με τεχνικό έργο μερισμού που θα κατασκευασθεί εντός της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και εκτός του Σχεδίου Πόλης Μάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης-Σούρες, για το οποίο έγινε πολύς λόγος κατά την προηγούμενη καταστροφή στην περιοχή, ακολούθησαν συντονισμένες παρεμβάσεις και διαδικασίες από όλους τους εμπλεκομένους φορείς για τη σημερινή υλοποίηση του, προκειμένου να αποσοβηθεί οριστικά κάθε κίνδυνος.

Ειδικότερα μετά το χαρακτηρισμό των εκτάσεων, ο οποίος εκκρεμούσε (από τον Ιούλιο του 2014) και έγινε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017, ακολούθησαν οι εξής ενέργειες:

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα (για την δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και στο δημοτικό κατάστημα Μάνδρας) και στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.

Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον ερχόμενο Οκτώβρη οπότε η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει σε επίταξη των εκτάσεων και αναμένει την σχετική απόφαση του υπουργείου.

Παράλληλα η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: