Πρόταση Τραμπ στην Ιταλία για συνδρομή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του χρέους της




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε στον ιταλό πρωθυπουργό Γκιουζέππε Κόντε, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουλίου, την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συνδράμουν την Ιταλία στην χρηματοδότηση του ιταλικού δημοσίου χρέους.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη τρείς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Την είδηση μετέφερε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας γνωστοποίησε την πρόταση αυτή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όταν επέστρεψε από την αμερικανική πρωτεύουσα, χωρίς, όμως, να εξηγήσει την μορφή υλοποίησής της.

Επισημαίνεται ότι η επικοινωνία του Reuters με το γραφείο του πρωθυπουργού Κόντε για κάποιο σχόλιο επί του θέματος δεν κατέστη δυνατή.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δήλωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει η «πρόβα» μιας οικονομικής επίθεσης εναντίον της Ιταλίας και εξαιτίας αυτού, ο πρωθυπουργός καλώς επισκέφθηκε τον Τραμπ, όπως καλώς μεταβαίνει και ο υπουργός Οικονομικών στην Κίνα.

Η Ιταλία προετοιμάζεται για σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, ενώ ενδέχεται να αντιταχθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης.

Η άνοδος των λαϊκιστών προκαλεί αστάθεια στις αγορές

«Οι διεθνείς χρηματαγορές έχουν την θεϊκή ικανότητα να παραβλέπουν τις ακραίες πολιτικές μεταβολές», αναφέρει ο Lionel Laurent στο πρακτορείο Bloomberg. Προσθέτει:

Οι φωτιές που άναψαν με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και με το Brexit έσβησαν γρήγορα από την πίστη στην “συγχρονισμένη» οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό πληθωρισμό και την βούληση των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Η αστάθεια που εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο φάνηκε να διαψεύδει τους εφησυχασμούς, για να καταλαγιάσει και πάλι την ώρα όμως που ο λαϊκισμός προελαύνει.

Είναι αδύνατον να προβλεφθεί ο χρόνος επανόδου της αστάθειας, ωστόσο αποτελεί αλαζονεία η υπόθεση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Τα επιτόκια αυξάνονται και όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υπόσχονται βραχυπρόθεσμα οφέλη ανεξάρτητα από το μακροπρόθεσμο κόστος. Η πολιτική συναίνεση μεταβάλλεται. Περίπου το 41% των χωρών της G20 κυβερνάται από λαϊκιστές, από το 4% του 2007. Ο ορισμός του λαϊκισμού είναι δύσκολος, ωστόσο έχουν συναχθεί κάποια συμπεράσματα για τα κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά του.

Η Allianz Global Investors προβλέπει περισσότερο προστατευτισμό, υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερο κόστος δανεισμού και απόκλιση των κερδισμένων από τις χαμένες χώρες. Η τάση αυτή προς την βραχυπρόθεσμη πολιτική διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ωθεί τις αγορές σε αστάθεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έριξε λάδι στη φωτιά της ήδη υπερθερμασμένης οικονομίας της χώρας του με την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ επιδείνωσε την διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ, καλώντας σε μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων. Στην Ιταλία, η δραματική κατάρρευση μιας γέφυρας που στοίχισε τις ζωές 43 ανθρώπων έγινε αντικείμενο φτηνής πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού με την ΕΕ.

Προς το παρόν, αστάθεια στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερη από τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα, ωστόσο είναι πιθανό να επεκταθεί. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο πολιτικός κίνδυνος, όμως το δάγκωμα του Trump έχει τα περιθώρια να γίνει χειρότερο από το γαύγισμά του. Την ώρα που τα πολιτικά σενάρια σκίζονται και ξαναγράφονται, οι επενδυτές πρέπει να ετοιμάζονται για περισσότερες αναταράξεις.

Ο Κόντε κατακεραυνώνει την ΕΕ κατηγορώντας την για “υποκρισία” στο θέμα του πλοίου Diciotti

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: