Πόσο στ΄ αλήθεια κινδυνεύει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Οι πιθανότητες παραπομπής του Τραμπ…




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Η παραδοχή του πρώην δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος ήξερε για τις πληρωμές που έγιναν σε δύο γυναίκες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σιωπή τους, αλλά και η καταδίκη του επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας για φορολογικές απάτες προκάλεσαν μεγάλο πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι πλέον εκτεθειμένος σε δικαστικούς κινδύνους.

Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο για τον τελευταίο ένοικο του Λευκού Οίκου, αφού από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία, το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και η μια δικαστική περιπέτεια έρχεται μετά την άλλη. Παράλληλα, η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 προχωρεί και οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι επιβαρυντικό θα βγει στην επιφάνεια για τον δισεκατομμυριούχο Πρόεδρο.

Με όλα αυτά υπόψη, οι συγκρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρίτσαρντ Νίξον γίνονται όλο και πιο έντονες και πολλοί αναρωτιόνται αν ο πρώτος θα βαδίσει τελικά στα χνάρια του δεύτερου, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει ντροπιαστικά την προεδρία.

  • Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ερώτημα είναι αν τελικά ανοίγει ο δρόμος για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο καθώς είναι και νομικό και πολιτικό. Νομικοί κύκλοι πάντως λένε πως ακόμη και αν ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει παραβιάσει τον νόμο, χρειάζεται να καταθέσει το Κογκρέσο πρόταση μομφής εναντίον του ή να παραιτηθεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εναντίον του. Από την άλλοι, όμως, δικηγόροι υποστηρίζουν πως υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης της ασυλίας του, χωρίς έγκριση του Κογκρέσου.

Αναμφίβολα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχοντας το Κογκρέσο προστάτεψε τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και θα συνεχίσει να το κάνει όσα σκάνδαλα και αν ξεσπάσουν, καθώς η εκλογική βάση του κόμματος φαίνεται πως στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι για αυτό που οι ενδιάμεσες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι καθοριστικές, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και επομένως θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκαθήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τον Νοέμβριο, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Ενδεχομένως και μετά αφού, με την ξετσιπωσιά που τον χαρακτηρίζει, έφτασε στο σημείο να πει πως θα απονείμει προεδρική χάρη στον εαυτό του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το Ισραήλ ο “χωροφύλακας” της Αμερικής στην Μεσόγειο: Με ποιους άλλους θα συμμαχήσει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: