Πιθανότητα επανέναρξης των συγκρούσεων στο Γκάζνι μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικών




Μέλη των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στην πόλη Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, όμως άλλος αξιωματούχος διέψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν αποτελεί παρά προπαγάνδα, ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τι ισχύει.

Σύμφωνα με τον Νασίρ Άχμαντ Φακίρι, εκπρόσωπο των επαρχιακών αρχών, Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε πολλά σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη και μπήκαν σε περιοχές στα όρια της Γκάζνι. Κατά τον ίδιο, αναφέρθηκαν αψιμαχίες με κυβερνητικά στρατεύματα.

Όμως ο Αρίφ Νούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Γκάζνι, διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν και χαρακτήρισε τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για αυτές προπαγάνδα.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν εξ εφόδου και διατήρησαν για αρκετά 24ωρα τον έλεγχο μεγάλου μέρους της πόλης, πριν από δύο εβδομάδες, με τις μάχες να κρατούν μέρες ως την εκδίωξή τους εντέλει από τα κυβερνητικά στρατεύματα με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Φακίρι ανέφερε ότι οι νέες επιθέσεις δεν ήταν τόσο σφοδρές όσο εκείνες που είχαν γίνει πριν από δύο εβδομάδες στην Γκάζνι, πρόσθεσε όμως πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να αποτελούσαν απλά προοίμιο μιας νέας ευρείας κλίμακας εφόδου των ισλαμιστών. «Ο κόσμος στην πόλη είναι πολύ νευρικός», συμπλήρωσε.

Οι Ταλιμπάν έριξαν προ ημερών φυλλάδια στην πόλη με τα οποία προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα επίθεση σύντομα και τους προέτρεψαν να εγκαταλείψουν την Γκάζνι. Σημειώθηκε επίσης πρόσφατα διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη.

24/08/2018 02:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: