Όσο υπάρχουν κάστρα, θα υπάρχουν και δημαγωγοί: Το Κυπριακό δεν είναι παίξε-γέλασε…




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Κάποτε ένας μεγάλος στρατηγός είπε:
-Πέστε στους άνδρες σας:
-Είστε στρατιώτες. Αυτή είναι η σημαία μας!
-Πέστε τους ότι κανένας δεν παίρνει την σημαία μας!
-Υψώστε την σημαία να ανεμίζει ψηλά όπου όλοι μπορούν να την δουν.
Να ξέρετε τώρα ότι έτσι έχετε ένα κάστρο.
Από την ταινία:  The Last Castle

Φυσικά όλα τα κάστρα μπορούν να παρθούν, να κυριευτούν. Για να γίνει αυτό σίγουρα ο εχθρός πρέπει να περάσει τους φρουρούς. Ή, το κάστρο, να παρθεί εκ των έσω. Χωρίς μάχη. Φτάνει να υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα. Στην αρχαιότητα, στις πόλεις κράτη τα άτομα αυτά λέγονταν δημαγωγοί! Άτομα με λόγο και επιχειρήματα  πληρωμένοι να προετοιμάζουν τους πολίτες  για αυτό που  πρόκειται να συμβεί.

  • Στις μέρες μας η εκλογίκευση θέσεων,  υπό το πρίσμα άγνοιας των πολιτών, τείνει να γίνει μάστιγα. Δεν μιλούμε για τους κλασσικούς   δημαγωγούς. Μιλάμε για κομματικούς δημαγωγούς. Ιδεολόγους που παραστράτησαν.

Γιατί μήπως η ιδεολογία τους λεει για το ποία θα έπρεπε να είναι η γραμμή άμυνας μας απέναντι σε ένα εισβολέα; Αυτό το επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες και συγκυρίες (οι οποίες δεν είναι πάντα οι ίδιες αλλά μεταβάλλονται). Μήπως από την άλλη εάν κάποιος ισχυριστεί ότι η συνθήκες είναι αμετάβλητες, έχουμε δηλαδή ως  σταθερά την εισβολή και κατοχή, τότε αυτός ο κάποιος δεν θα έπρεπε να διερωτηθεί εάν ο εισβολέας επιδιώκει και κάτι περισσότερο από αυτό που αρχικά επιδίωξε;

Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ θέτουν το πολύ ένα ή δύο δυνατά επιχειρήματα όπως την διχοτόμηση ή τον εκτουρκισμό των κατεχομένων αδυνατούν να εξηγήσουν πώς θα τα αποφύγουν. Και αυτό νοουμένου ότι δεν ξέρουν ποία  είναι η αποτρεπτική αυτή δύναμη πέραν του ισχυρισμού ότι ένα πολιτειακό σύστημα, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ),  είναι ικανό να αντισταθεί (στα χαρτιά όμως)

Το θέμα είναι ότι η φιλοσοφία και η βάση της προτεινόμενης λύσης είναι κατ’ αρχήν ρατσιστική.

  • Στηρίζεται στον διαχωρισμό.
  • Μετά στηρίζεται στην αρχή ότι η μία πλευρά κινδυνεύει από την άλλη. Άρα επιβάλλεται ο διαχωρισμός.
  • Τρίτον ότι η Τουρκία μπορεί και πρέπει να έχει πάντα λόγο στο νησί.

Δικαιωματικά τότε θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι η εκλογίκευση της λύσης μπάζει από παντού. Παραδόξως όμως όλα αυτά μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της επανένωσης ή της απελευθέρωσης. Έννοιες όμως που σε ένα οργανωμένο σύνολο που έχει ριζώσει σε ένα τόπο όπως η Κύπρος είναι λογικό να σημαίνουν κάτι περισσότερο από την φλύαρη και ρηχή εξήγηση που δίνουν οι δημαγωγοί .

Για αιώνες, μέχρι και σήμερα, ο λαός μπορεί να υποφέρει από τον εκάστοτε δυνάστη. Την πείνα. Την φτώχεια. Ακόμη και τον κάθε διεφθαρμένο όμως ποτέ δεν καταθλίβεται από το χειρότερο. Την αμφιβολία ότι μπορεί να είναι ελεύθερος διατηρώντας την εθνική του ταυτότητα! Η ιστορία το έχει αποδείξει.

Η εθνική ταυτότητα είναι η σημαία μας! Όσο για το κάστρο; Όσο έχει φρουρούς άλλο τόσο θα έχει και δημαγωγούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τσιμέντωμα συνεργασιών: Το κρίσιμο ταξίδι των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ισραήλ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: