Τσιμέντωμα συνεργασιών: Το κρίσιμο ταξίδι των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ισραήλ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης μεταβαίνουν μαζί, στις 13 Σεπτεμβρίου,  στην Ιερουσαλήμ για να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Η τριμερής αυτή συνάντηση, που εντάσσεται στη συνεργασία των τριών χωρών, πραγματοποιείται έχοντας ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ασφάλειας. Ένα κεφάλαιο που αφορά όλους ενόψει κρισίμων εξελίξεων στην περιοχή μας.

Τι θα συζητήσουν στις 13 Σεπτεμβρίου οι τρεις πλευρές; Ποια τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος;

Πρώτο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των χωρών, στην προκειμένη περίπτωση Κύπρου και Ισραήλ,  αλλά και οι δραστηριότητες που θα υπάρξουν από πλευράς των εταιρειών σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα ζητήματα αυτά για ευνόητους λόγους, λόγω Κύπρου, ενδιαφέρουν και την Αθήνα.

  • Δεύτερο, σε σχέση με αυτούς τους σχεδιασμούς αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων της Τουρκίας. Είναι προφανές πως σε ένα τέτοιο σενάριο το βάρος της αντιμετώπισης θα πέσει πρωτίστως στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πάντα έχει τη στήριξη της Ελλάδος. Διαχρονική στήριξη, η οποία με τον Νίκο Κοτζιά στο πηδάλιο του ελληνικού ΥΠΕΞ φάνηκε να είναι πιο συγκεκριμένη, πρακτική και αποτελεσματική. Είναι, όμως, σαφές πως σε περίπτωση που θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, σαφώς και θα επηρεασθούν τα ισραηλινά συμφέροντα. Εξ ου και στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων θα είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας.

Τρίτο, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο ανακατατάξεων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γεωπολιτική ανακατανομή ισχύος, που ενδιαφέρει Ελλάδα και Κύπρο. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό σημείο ενώ του Ισραήλ με την Άγκυρα εδώ και καιρό διανύουν μια δύσκολη περίοδο, καθώς το γυαλί έχει ραγίσει και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.

  • Αυτή τη φορά η πραγματοποίησή της έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αναμένονται εξελίξεις στα διάφορα ανοικτά μέτωπα, Κυπριακό και ενεργειακά.
  • Η χρονική συγκυρία που επέλεξαν να την πραγματοποιήσουν οι δυο ΥΠΕΞ, Ελλάδος και Κύπρου, Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης είναι πολύ καλή και λόγω των εξελίξεων και των δεδομένων που διαμορφώνονται επιβεβλημένη.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ανάγκη από συμμαχίες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τη Λευκωσία, πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών, πως η συνεργασία δεν προϋποθέτει μονόπλευρές διευκολύνσεις και κινήσεις, αλλά αμφίδρομες.

Οι Ισραηλινοί έχουν θέσει κατά καιρούς διάφορα αιτήματα προς τη Λευκωσία, τα οποία εξ όσων γνωρίζουμε έχουν ικανοποιηθεί. Καιρός είναι το Ισραήλ να κάνει κινήσεις που θα ικανοποιούν τυχόν ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναμένουμε δύσκολο φθινόπωρο και χρειαζόμαστε συμμαχίες, συνεργασίες, που θα διευκολύνουν τη διαχείριση των επερχόμενων εξελίξεων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τη ρήξη του Τραμπ με τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: