Μπήκαμε στον “αστερισμό της κάλπης”; Οι οιωνοί και οι συμπληγάδες που θα κρίνουν τις εκλογές




Ρεπορτάζ: HELLAS JOURNAL

Οι εικόνες στα δελτία ειδήσεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύρο και τη Ζάκυνθο αντίστοιχα έφεραν στο μυαλό όλων προεκλογικές περιοδείες. Η χώρα ζει στον αστερισμό της κάλπης  με άγνωστο  χρόνο λήξης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει την ατζέντα της για το επόμενο διάστημα εστιάζοντας κυρίως “στην αποκατάσταση  των αδικιών” ή στην “παροχολογία” ανάλογα ποια οπτική γωνία έχει ο καθένας. Βεβαίως η μη περικοπή των συντάξεων που έχουν φθάσει ήδη σε απάνθρωπα για τους περισσότερους συνταξιούχους επίπεδα, μόνο παροχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλά και πάλι είναι αβέβαιο αν θα το επιτύχει και για πόσο διάστημα μπορεί να το διατηρήσει.

Ο πρωθυπουργός από τη Σύρο ήταν ξεκάθαρος και όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις. Τίποτα όμως από όλα αυτά αν θέλει κάποιος να είναι ειλικρινής δεν περνάει από το χέρι του. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Τσίπρας από Νεώριο: Τέλος μνημονίων σημαίνει συλλογικές συμβάσεις και αύξηση κατώτατου μισθού (video)

Μπορεί από την Ιθάκη να έστειλε μήνυμα ότι η Οδύσσεια τελείωσε αλλά οι συμπληγάδες ειναι ακόμα μπροστά.

Πριν ακόμα βγει ο μήνας, στις 30  Αυγούστου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, στο οποίο θα πάρουμε την πρώτη γεύση από τις προθέσεις των δανειστών για το πόσο “λασκαρισμένο” θα αφήσουν – αν αφήσουν – το σχοινί από το λαιμό της “ελεύθερης” από τα μνημόνια Ελλάδας.

  • Μια  εβδομάδα μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει  το πρώτο Eurogroup, που δεν θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα της Ελλάδας  αλλά θα μπει στο μικροσκόπιο  η πορεία της οικονομίας. Οι δανειστές πλέον θα κοιτούν αριθμούς και αν αυτοί “δεν βγαίνουν” θα απαιτούν διορθωτικές κινήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά που πολύ πιθανόν να μην είναι ξεκάθαρα, ο Πρωθυπουργός το επόμενό διήμερο, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ακόμα όμως και τότε η αναστολή της μείωσης των συντάξεων θα παραμένει ένα “θολό τοπίο”. Γιατί μπορεί το πνεύμα να είναι πρόθυμο άλλα το… γράμμα από τις Βρυξέλλες δεν θα έχει φθάσει.

Μαζί με το πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Δευτέρα, θα φθάνουν στην Αθήνα και οι θεσμοί για τον επιτόπιο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα θα βρεθούν για μια ακόμα φορά κάτω από το μεγεθυντικό φακό  των τεχνοκρατών των δανειστών.

Μητσοτάκης από Ζάκυνθο: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μιλήσει για το αύριο με άτυπο τέταρτο μνημόνιο

Ο μήνας-κλειδί  για την κυβέρνηση και ενδεχομένως μήνας-καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις θα είναι ο Οκτώβριος στις πρώτες ημέρες του οποίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο θα υπάρχει ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την δημοσιονομική της πολιτική. Αυτό θα περάσει από το “κόσκινο” των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου στα μέσα του μήνα. Όλο αυτό το διάστημα οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα θυμίζουν κάτι από τα ολονύκτια Eurogroup των περασμένων ετών.

Η έγκριση ή όχι του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα έχει διπλή σημασία.

  • Θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα σε γενικές γραμμές συνεχίζει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων
  • Θα απελευθερώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια που έχει κατά νου και ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και την προσφυγή στις κάλπες.

Και αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή θα ξεκαθαρίσει το προεκλογικό σκηνικό και το διακύβευμα των εκλογών.

Ο λαός έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί στο νέο κύμα εξαπατήσεων, λέει ο Κουτσούμπας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: