Με τον στρατό του να φυλλοροεί ο Ερντογάν επαναφέρει “γκιουλενιστές” αξιωματικούς




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν μέρα με τη μέρα τις πιέσεις ώστε να επιτύχουν την απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερτογάν θέλει να λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Από τη μια απειλεί για αντίποινα κι από την άλλη παρακαλά για να βρεθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να σταματήσει η κατρακύλα της χώρας του. Μια κατάρρευση η οποία θα έχει φυσικά διεθνείς συνέπειες μα πάνω απ όλα θα φέρει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Γι’ αυτή την κατρακύλα όμως φέρει και ο ίδιος ευθύνες καθώς οι διώξεις εδώ και δυο χρόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τερματίστηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα, μόνο καλό δεν έκαναν τόσο στον Τούρκο πρόεδρο όσο και στην οικονομία του τόπου του.

Οι αριθμοί των στελεχών, που εκδιώχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι χιλιάδες και τα αποτελέσματα στο δυναμικό σε εσωτερικό και εξωτερικό έχει φανεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πως υπάρχει σοβαρό θέμα.

Κατακρίνουν ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι τον Ερντογάν

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα ανέδειξε αρκετά προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων μιας και οι συνεχείς διώξεις έφεραν εκατοντάδες ανωτάτους αξιωματούχους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Ύστερα από δυο χρόνια και με υπουργό Άμυνας το άλλοτε «γεράκι» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και έμπιστο του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ, οι τότε λεγόμενοι «αντιφρονούντες», πλέον φόρεσαν και πάλι τα χρυσελεφάντινα άστρα τους.
Το τελευταίο συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που διεξήχθη στην Άγκυρα έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι χέρια με εμπειρία να διοικήσουν το στράτευμα δεν υπήρχαν και κάπως έτσι το καθεστώς Ερντογάν αναγκάστηκε να επαναφέρει στην ενεργό δράση στελέχη που κατηγορήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εμπιστεύεται ξανά αρκετούς από εκείνους που είχαν απομακρυνθεί από το στράτευμα αφού θεωρήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέλη της FETO της οργάνωσης δηλαδή του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αυτό προκύπτει από τη στιγμή που πήραν ανώτατους βαθμούς αξιωματικοί που το 2016 τα μέλη της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας, έσερναν σιδεροδέσμιους σε δικαστήρια και φυλακές.

Προαγωγή και σε Αξιωματικό των Ιμίων

Ανάμεσα στους προαχθέντες Αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι και στέλεχος των SAT, των Τούρκων υποβρύχιων καταστροφέων, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει τις ημέρες κατά την κρίση του 1996 στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για τον Πλοίαρχο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ε. Kirectepe, ο οποίος τότε ήταν μέλος της ομάδας των βατραχανθρώπων που ανέβηκε στη μια εκ των δυο νησίδων των Ιμίων. Αυτή η προαγωγή όπως λένε στρατιωτικές πηγές προκάλεσε εντύπωση καθώς και αυτός ο Αξιωματικός είχε κατηγορηθεί σφόδρα ως άνθρωπος της οργάνωσης FΕΤΟ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις που απορρέουν μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας δείχνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν «εκεί που δάγκωνε, τώρα φιλά τα χέρι» ώστε να μπορέσει να διοικηθεί το στράτευμα της χώρας του, κάτω από τη πολιτική διοίκηση του Ακάρ ο οποίος όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές πιθανό να ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών που έπεισαν τον Τούρκο πρόεδρο να πει το «ναι», αποχαρακτηρίζοντας πολλά στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, από τη «ρετσινιά» του επαναστάτη κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Μιας Δημοκρατίας βέβαια που πολλές φορές δεν συνομιλεί, δεν μπαίνει σε διάλογο, αλλά δείχνει απευθείας τον τρόπο τιμωρίας για εκείνον που δεν συμφωνεί με τα όσα γίνονται ή λέγονται.

Εντυπωσιακές εικόνες από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: