Με αφορμή την 73η Γ.Σ. του ΟΗΕ: Ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και ανατροπών




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Οι ιδεολογικές αντιλήψεις για τον πολυμερισμό και τον απομονωτισμό στις διεθνείς σχέσεις αναμένεται να προβληθούν επιδεικτικά μέσα από τις ομιλίες και τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και ανατροπών και η ετήσια σύναξη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο αποτελεί το καλύτερο βήμα για την ανάδειξη νέων τάσεων και προσεγγίσεων στην παγκόσμια σκακιέρα των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η 73η σύνοδος της ΓΣ θα ανοίξει στις 18 Σεπτεμβρίου και η πρώτη ημέρα της γενικής συζήτησης υψηλού επιπέδου θα είναι την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, με τις ομιλίες της προέδρου της ΓΣ, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Αμερικανού προέδρου. Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, η ΓΣ θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο υψηλού επιπέδου για την παγκόσμια ειρήνη προς τιμήν της εκατονταετηρίδας από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα. Η ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να υιοθετήσει μια πολιτική δήλωση που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα κράτη μέλη.

  • Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τις διαμορφούμενες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, κατά τη φετινή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης θα ξεχωρίσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκφραστές του πολυμερισμού και τους εκφραστές του απομονωτισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα εμφανιστεί «ακόμη πιο επιθετικός» σε σχέση με την στρατηγική του «Η Αμερική πρώτα», επιμένοντας στην κατάργηση και αλλαγή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, στην κατάργηση και αλλαγή της συμφωνίας με το Ιράν, στην κατάργηση και αλλαγή εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα και άλλες χώρες. Ο Αμερικανός ηγέτης θα εμφανιστεί  υπέρμαχος της πολιτικής ότι οι ΗΠΑ θα προστατέψουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα, εκτός των πλαισίων των πολυμερών συνεργασιών.

  • Η επικρατούσα αντίληψη ότι η στρατιωτική ισχύς της Αμερικής εξαρτάται από τη διατήρηση της οικονομικής της ισχύος, φαίνεται ότι σπρώχνει πιο πολύ τα πράγματα προς την κατεύθυνση του απομονωτισμού, αλλά ταυτόχρονα δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να ενδιαφέρονται και να ελέγχουν περιοχές που συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντά τους.

Όσον φορά τους ηγέτες της ΕΕ αναμένεται στις ομιλίες τους να τονίσουν ότι «στον σημερινό ευμετάβλητο και απρόβλεπτο κόσμο, η ΕΕ θα επιδιώξει να ενισχύσει την πολυμερή προσέγγιση», όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προτεραιότητες της ΕΕ ενόψει της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η βασική προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι η στήριξη των Ηνωμένων Εθνών μέσω μιας περιόδου αλλαγής, η οποία μεταφράζει τη δέσμευση της ΕΕ για πολυμέρεια σε ένα προορατικό πολυμερές πρόγραμμα δράσης» σημειώνεται ενδεικτικά, ενώ «για την 73η σύνοδο της ΓΣ, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ειρήνη και την πρόληψη των συγκρούσεων, ένα κοινό θετικό θεματολόγιο με την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της πολυμέρειας, καθώς και μια αυξανόμενη παγκόσμια δέσμευση σε θέματα όπως η δράση για το κλίμα, της μετανάστευσης, της αντιτρομοκρατίας και της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι εταιρικές σχέσεις και η εμβάθυνση είναι απαραίτητες για την επίτευξη ισχυρής πολυμέρειας σε επίπεδο χώρας, όπου έχει μεγαλύτερη σημασία».

Οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από το ρόλο τους στον κόσμο, με συνέπειες το μεγάλο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος και τη συνεχιζόμενη ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή. Επιπλέον, η Ρωσία του Πούτιν, οι αδυναμίες της ΕΕ, οι επιθετικές πρακτικές της Κίνας στο εμπόριο ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο την αμερικανική τάση για εσωστρέφεια, ενισχύοντας τη διάθεση για απομονωτισμό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η πιθανή διχοτόμηση του Κοσόβου μπορεί να απειλήσει την ειρήνη στη Θράκη και στην Κύπρο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: