Κάτι προσπαθεί να πει ο ηγέτης της κυπριακής Δεξιάς: Να μείνουν τα κατοχικά στρατεύματα;




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι μαξιμαλισμός να εγείρονται τα  αυτονόητα και να διεκδικούνται όλα όσα ισχύουν σε κανονικές χώρες, ελεύθερες, δημοκρατικές και χωρίς εξαρτήσεις;

Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια», στις 15 Αυγούστου, υποστήριξε πως «απόλυτες θέσεις όπως μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις πριν καν την συμφωνία ή από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας δεν είναι υποβοηθητικές για τη λύση του κυπριακού Πρόκειται για μαξιμαλιστικές θέσεις».

Έσπευσε δε αναφέρει πως συμφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα στα θέματα της ασφάλειας.

  • Με τη λύση κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960
  • Με τη λύση δραστική αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κατοχικών στρατευμάτων και σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων
  • Το θέμα της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ να αποφασιστεί στο επίπεδο των πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην παρουσία των δύο κοινοτήτων.
  • Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων η ημερομηνία αποχώρησης και των αποσπασμάτων» ( αυτό προφανώς δεν είναι μαξιμαλισμός!).

Και επί της τοποθέτησης του ηγέτη της κυπριακής δεξιάς εγείρονται ερωτήματα: Κατάργηση των συνθηκών του 1960 σημαίνει όχι εγγυήσεις γενικά ή αντικατάσταση αυτών του 1960 με πιο λάιτ δικαιώματα; Και γιατί, άραγε, συνιστά μαξιμαλισμό η ρύθμιση για κατάργηση αμέσως των εγγυήσεων και αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων;

Εγγυάται ο κ. Νεοφύτου και το κόμμα του πως μετά τη συμφωνία, τη λειτουργία των συνιστώντων κρατιδίων,  η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της; Και γιατί να μην συνδεθεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής; Υπάρχει κάποιος λόγος που η Τουρκία εάν έχει καλές προθέσεις δεν θα το αποδεχθεί; Εάν χρειάζεται ένα εξάμηνο, για παράδειγμα, για αποχώρηση των στρατευμάτων, του στρατιωτικού υλικού,  να παραχωρηθεί ο χρόνος, εάν επιβεβαιώνεται τούτο και από τρίτους παρατηρητές. Και μετά τη συμπλήρωση του χρονοδιαγράμματος να τεθεί σε εφαρμογή και η συμφωνία.

  • Ποια η υπερβολή και που είναι ο μαξιμαλισμός;

Η αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια νέου αδιεξόδου αφορά τη διαδικασία και όχι την ουσία. Γιατί εάν, για παράδειγμα, γίνουν πιο… ευέλικτοι χειρισμοί κατά τη διαπραγμάτευση για να «ενθαρρυνθεί» η Τουρκία και το αποτέλεσμα δεν λειτουργήσει ή δεν εφαρμοστεί ή ακόμη δεν γίνει αποδεκτό από τους πολίτες,  ποια η σημασία της αποφυγής της αποτυχίας κατά τη διαδικασία; Θα θριαμβεύσει η διαδικασία και θα αποτύχει η εφαρμογή. Είναι δε πρόδηλο πως εάν διατηρηθεί μιας μορφής εγγυήσεις και δοθεί μεταβατικός χρόνος για μείωση ή αποχώρηση στρατευμάτων, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν θα αποδεχθεί τέτοιες ρυθμίσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι τεράστιες ευθύνες του κυπριακής κυβέρνησης για το άθλιο “γλωσσάρι” της ντροπής: Γνώριζαν…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: