Καθυστερεί αδικαιολόγητα η παράδοση των δύο πολεμικών πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ *

Οεκτροχιασμός υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής των δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ Α.Ε.) συνεχίζεται με άγνωστο τέλος.

Το γεγονός αυτό το είχε επισημάνει το Ποτάμι με την ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στις 11 Ιουνίου και με ανακοίνωση ο Τομέας Άμυνας στις 22 Μαΐου, ως προς το ανεξέλεγκτο κόστος του προγράμματος, που από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια, αφού συμβαίνουν γεγονότα που είναι εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και της επιχειρησιακής λειτουργίας του Πολεμικού Ναυτικού, που τα έχει άμεσα ανάγκη.

• Έχουμε την αρχική σύμβαση 001Β/00, που έχει υποστεί στην διάρκεια του χρόνου πολλές τροποποιήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008 και το δημόσιο έχει ήδη δαπανήσει 240 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

• Τον Ιούνιο του 2013 με την τροποποίηση Νο 11 της σύμβασης, λόγω των γνωστών διαχρονικών οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας, δόθηκαν στα ΝΒΕΕ Α.Ε άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με την υποχρέωση η Νο 6 να παραδοθεί σε 24 μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, και η Νο 7 σε 34 μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2016.

• Με το ν.4361/16 (Α’ 10 ) κυρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2016 η τριμερής τροποποίηση της συμφωνίας 163/17 την 29 η Ιανουαρίου του 2016, μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, της ΝΒΕΕ Α.Ε και των εργαζομένων για την ολοκλήρωση της κατασκευής των πολεμικών πλοίων Νο 6 και Νο 7. Με την εν λόγω τροποποίηση το Δημόσιο χρηματοδοτεί πάλι την εταιρία με 40 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της, με την συμβατική υποχρέωση, η εταιρία να παραδώσει την Νο 6 και την Νο 7 σε 29 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2018 . Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα κοστολογηθούν στην εταιρία, για να επιστραφούν στο Δημόσιο εν καιρώ. Την επίβλεψη της κατασκευής, την πληρωμή του προσωπικού και των πάγιων εξόδων την διαχειρίζεται το Πολεμικό Ναυτικό σε ποσοστό 70% .Το πρόγραμμα κατασκευής των δύο πολεμικών πλοίων εκτιμάται συνολικά ότι βρίσκεται σε ποσοστό υλοποίησης περίπου στο 70%. Συγκεκριμένα η Νο 6 εκτιμάται σε ποσοστό 80% και η Νο 7 δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% . Τα χρήματα που δαπανήθηκαν δηλαδή τα 40 εκ ευρώ τελείωσαν, ενώ το προσωπικό έμεινε απλήρωτο για κάποιο χρονικό διάστημα . Το έργο σταμάτησε για οικονομικούς λόγους από τον Μάιο του 2017.

• Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έρχεται στις 26 Ιουλίου τρέχοντος έτους με μία νέα εκπρόθεσμο τροπολογία, ενώ η χώρα θρηνεί τα θύματα των εκατοντάδων νεκρών της φονικής πυρκαγιάς και χρηματοδοτεί εκ νέου την εταιρία από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν της καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων ενίσχυσης είτε από τον τακτικό Π/Υ είτε από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, άλλα 31,070 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Με παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου επί πλέον ένα χρόνο, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, με το ίδιο πνεύμα λογικής που προβλέπει η συμφωνία 163/17 της 29/01/2016, λόγω αβλεψιών που συνετέλεσαν στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην απάντηση της 4ης Ιουλίου της ερώτησης του Βουλευτή Σπύρου Δανέλλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Φώτης Κουβέλης.

Συνεπώς μέχρι τον Ιούλιο του 2019 θα έχουν δαπανηθεί συνολικά 370 εκατομμύρια ευρώ περίπου, για ένα πρόγραμμα που θα έχει συνολική διάρκεια δέκα περίπου έτη μέχρι σήμερα, χωρίς να γνωρίζουμε:

• Αν τα δύο πολεμικά πλοία θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με την λήξη της νέας τροπολογίας, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019.

• Αν τα 31,070 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αρκετά για την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν θα ζητηθούν και άλλα χρήματα από το Δημόσιο.

• Επιπλέον η νέα τροπολογία περιλαμβάνει τις διατάξεις :

« Δεν επισπεύδονται και αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων … κλπ,σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου με την επωνυμία ΝΒΕΕ Α.Ε, συμπεριλαμβανομένης της κατασχέσεως ακινήτων … κλπ, εφόσον επηρεάζεται η ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων υπ’αριθμ. 6 και 7, είτε καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών ή άλλων απαιτήσεων εργαζομένων της εταιρίας, καθώς επίσης και των καταβολών του Πολεμικού Ναυτικού για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Κάθε αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει από την δημοσίευση του παρόντος»
« Κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της ΝΒΕΕ Α.Ε έως 27/7/2016, αίρονται αυτοδικαίως».

• Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε μία ιδιωτική εταιρία με πολλά χρέη προς το δημόσιο και τρίτους πολλών εκατομμυρίων ευρώ . Το Δημόσιο προσπαθεί διαχρονικά με ενέσεις να κρατήσει ζωντανή μία ιδιωτική εταιρία, δίνοντάς της προγράμματα κατασκευής πολεμικών πλοίων με παράλληλη χρηματοδότηση . Η εταιρία εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το Δημόσιο οικονομικά, με την λογική ότι αυτά κοστολογούνται στην εταιρία για να αποδοθούν στο δημόσιο εν καιρώ, έχοντας παράλληλα αιχμάλωτο το Πολεμικό Ναυτικό και την αμυντική θαλάσσια θωράκιση της χώρας, σε περιόδους κρίσιμους για την πατρίδα μας . Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται μία αρρωστημένη κατάσταση εις βάρος της οικονομίας μας και του λαού μας.
Η επιλογή της ημέρας της ψήφισης της εκπροθέσμου τροπολογίας δεν ήταν τυχαία, είχε δόλο, με κύρια αιτία την πιθανή αναβολή της χρηματοδότησης, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Αξιότιμε Υπουργέ κύριε Φώτη Κουβέλη:

• Εκτιμώ, ότι φέρατε σκόπιμα την νέα τροπολογία σε μία ακατάλληλη χρονική στιγμή, εν μέσου πένθους για τα θύματα της τραγωδίας. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε ότι τα χρήματα, δηλαδή τα 31, 070 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα φτάσουν για την κάλυψη του προγράμματος με την παράλληλη παράδοση των δύο πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούλιο του 2019 .Τα ίδια λέγαμε στον προκάτοχό σας Δημήτρη Βίτσα τον Ιανουάριο του 2016 και η πρόβλεψή μας δυστυχώς επαληθεύεται.

• Μέχρι πότε έχετε σκοπό να αφήσετε να διαιωνίζεται αυτή η αρρωστημένη κατάσταση που είναι εις βάρος της Εθνικής μας Οικονομίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων που δεν έχουν πάρει τα οφειλόμενα μέχρι το 2016 και δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει αύριο;

• Υπάρχει συγκεκριμένο κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα ροής των εργασιών μέχρι του οριστικού πέρατος της υλοποίησης του προγράμματος ; Υπάρχει το συμβατικό συνολικό ποσό υλοποίησης της σύμβασης ή πάμε στα τυφλά βλέποντας και κάνοντας;

• Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας ; ή θέλετε με αυτή την λογική να κερδίσετε χρόνο για ευνόητους λόγους;

• Αντιλαμβάνομαι πλήρως την δεινή θέση στην οποία βρίσκεστε, κατανοώ τον πιθανό προβληματισμό σας ως προς την υλοποίηση του έργου, είμαστε υπέρμαχοι ως προς την αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας, αναγνωρίζουμε την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος, όχι όμως με αυτή την λογική της συνεχούς χρηματοδότησης χωρίς να γνωρίζουμε το συνολικό συμβατικό κόστος περάτωσης του όλου έργου και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα . Ειλικρινά λυπάμαι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν κατανοώ την πολιτική σας, όπως και το αίσθημα ευθύνης για την συγκεκριμένη απόφασή σας, που αποδεδειγμένα είναι εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και του Πολεμικού Ναυτικού.

• Η όλη ιστορία του προγράμματος μου θυμίζει διαδικασίες που είναι εκτός των διεθνών διαδικασιών των συμβατικών πλαισίων και κανόνων.

• Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή αμυντική βιομηχανία σε αυτό το στρατηγικό οικονομικό τομέα, που θα τηρεί με αξιοπιστία τις οικονομικές και ποιοτικές συμφωνίες της, για να μπορέσει να προσελκύσει νέες συμβάσεις από το εξωτερικό/εσωτερικό προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός ( ΣΜΑ ) και ο Υπεύθυνος Πολιτικής του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με την αξιοποίηση των συμφερόντων στην περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: