Οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με την αξιοποίηση των συμφερόντων στην περιοχή




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προ ημερών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσεων 100 ημερών της κυβέρνησής του, είπε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναφορά σε «ό,τι θέλει» δείχνει την αλαζονεία του ηγέτη και τον ετσιθελισμό του. Ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αγοράσει  ένα δεύτερο, νέο πλοίο ερευνών, για να διερευνήσει νέα πιθανά κοιτάσματα σε βαθιά ή ρηχά νερά, τοποθετώντας χρονικά αυτή την εξέλιξη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο νεοσουλτάντος της Άγκυρας εντάσσει αυτούς τους σχεδιασμούς του στον διαχρονικό ισχυρισμό του πως με αυτό τον τρόπο «προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή της Μεσογείου». Ποια δικαιώματα; Αυτά που μόνος του έχει ανακαλύψει και εντάσσονται μέσα στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή είναι, όμως, η Τουρκία. Όχι μόνο επί Ερντογάν αλλά διαχρονικά.

  • Έτσι συμπεριφέρθηκε και με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
  • Με βάση αυτή τη λογική κινήθηκε και στην Κύπρο. Εισέβαλε στο νησί και εδραίωσε την κατοχική της παρουσία, κερδίζοντας πόντους στις διαπραγματεύσεις. Μέσα από ένα ατέρμονα δικοινοτικό διάλογο κατάφερε να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου δικά της «δικαιώματα», τα οποία κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα συζήτησαν.

Στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία κατάφερε το ακατόρθωτο:

  • Εισέβαλε, κατέκτησε έδαφος και έβαλε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνομιλούν για να βρουν λύση. Αυτή παρούσα με στρατό προχώρησε σε πολιτικό, οικονομικό έλεγχο.

Η εξαγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για έρευνες, γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο,  συνιστά ασφαλώς την απάντηση της Τουρκίας στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι  τους επόμενους  μήνες θα διενεργηθούν νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα κάνει γεώτρηση το Νοέμβριο στο θαλάσσιο τεμάχιο 10. Έρευνες θα γίνουν και από την γαλλική ΤΟΤΑΛ, στις αρχές του 2019.
  • Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου.

Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Το είπε ήδη ο Ερντογάν. Με γεωτρήσεις. Είναι εκτίμηση πολλών ότι η Άγκυρα δεν αναμένεται να παρενοχλήσει την αμερικανική εταιρεία ούτε και την γαλλική, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ.  Η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε δικές της γεωτρήσεις σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Δημιουργώντας τετελεσμένα και ένταση στην περιοχή.

Η Λευκωσία οφείλει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. Όλα τα σενάρια θα πρέπει να υιοθετούν μια βασική παράμετρο:

  • Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ανεξαρτήτως των τουρκικών αντιδράσεων.

Πώς θα γίνει τούτο; Στην περιοχή υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν και με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να αξιοποιηθούν τα συμφέροντα αυτά και για δικό μας όφελος. Φτάνει να προσέξουμε τη μεγάλη εικόνα  και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια του μικρού χωριού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι συμβαίνει μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ; Κρίση ή ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας με τη Δύση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: