Η Μέρκελ κάνει άλμα στο κενό: Φαίνεται ότι αποφάσισε να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΜΠΙΣΙΗ

Το πρόσφατο άρθρο στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είναι ένα πολύ ξεκάθαρο δείγμα προθέσεων από πλευράς της Γερμανίας ως προς τις προθέσεις της για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι εμφανές ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα στηρίξει την Τουρκία και τον Ερντογάν στον πόλεμο με τις ΗΠΑ. Κι αυτό είναι ένα άκρως σημαντικό μήνυμα που έρχεται σε μια δύσκολη για την Κύπρο και το Κυπριακό περίοδο.

  • Ακριβώς η περίοδος κατά την οποία εξελίσσεται αυτή η συμμαχία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο. Επίκεινται σημαντικές εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και επίκεινται αποφάσεις συλλογικών οργάνων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γενικώς δημιουργείται ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο κοκτέιλ για τη Λευκωσία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν δεν αφήνουν ποτέ καμιά ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη από όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Επίσης, είναι πολύ καλά γνωστό πως η Τουρκία σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ δεν είναι μονοθεματική. Αντίθετα, προσπαθεί να εξασφαλίσει οφέλη από το σύνολο των θεμάτων. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε την Άγκυρα να επιχειρεί να εξασφαλίσει κέρδη, π.χ. στο Κυπριακό, χωρίς την ίδια ώρα τα ζητήματα για το οποία συζητούσε ή διαπραγματευόταν να είχαν άμεση σχέση με το πρόβλημα της Κύπρου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Λευκωσία οφείλει να είναι στο πολλαπλάσιο επιφυλακτική για τα όσα θα τεκταίνονται μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Γιατί μπορεί η Γερμανία να εμφανίζεται σήμερα πρόθυμη να βοηθήσει την Τουρκία στον πόλεμο που δέχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου -όπως λέει το Βερολίνο- να αποφευχθούν επιπτώσεις στη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά αυτό δεν αποκλείει στο μέλλον η Άνγκελα Μέρκελ και οι συνεργάτες της να γίνουν πιεστικοί και απαιτητικοί σε βάρος των εταίρων τους στην ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσουν αυτό που θέλουν. Το παρελθόν δείχνει πως όταν η Γερμανία θέλει να επιβάλει κάτι το επιτυγχάνει.

Γι’ αυτό και όσοι έσπευσαν με ενθουσιασμό να σημειώσουν το γεγονός ότι η Τουρκία λόγω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Γιατί εκεί που πιστεύουν πως θα προκύψουν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία, μπορεί τα πράγματα να αντιστραφούν και οι πιέσεις να είναι προς την Κύπρο. Το έγραψα και πριν λίγες μέρες θα το επαναλάβω και σήμερα, είναι πολλά τα εκατομμύρια που διακυβεύονται ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία. Και στη ζυγαριά των Γερμανών αυτά μετρούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Γιατί εάν μετρούσαν άλλα ζητήματα ενδεχομένως στην αντιπαράθεση Ερντογάν-Τραμπ να έκαναν άλλες επιλογές. Δεν το έκαναν όμως και υπήρχε λόγος γι’ αυτό, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέρα υπόψη.

*[email protected] – Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός

Ο Τραμπ ρίχνει την ανόητη Ευρώπη στην αγκαλιά του Ερντογάν; Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: