Ο Τραμπ ρίχνει την ανόητη Ευρώπη στην αγκαλιά του Ερντογάν; Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου




Κείμενο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Αυτό που δεν μπορούσε ευκολά κανείς να προβλέψει όταν ξεκινούσε η διαμάχη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι θα ξυπνούσε τα ανακλαστικά επιβίωσης της άβουλης και κυριαρχημένης από μύρια προβλήματα, Ευρώπης.

Η έκταση της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πολεμική στάση του Ντ. Τραμπ απέναντι στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται ότι οδηγούν τις Βρυξέλλες και την Άγκυρα σε μια ιδιότυπη συμμαχία απέναντι σε έναν εμπορικό bullying από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρόκειται για μία συμφεροντολογική συμφωνία, που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε εξευτελισμό. Διότι ο Ερντογάν, αφού πάρει ότι θέλει, θα τους βρίσει και θα τους εγκαταλείψει και θα συνεχίσει να τους εκβιάζει με τη “βόμβα” των τριών εκ. προσφύγων και των μεταναστών.

Καταλύτης γι’ αυτον τον επερχόμενο “εναγκαλισμό”, φαίνεται ότι ήταν ο πανηγυρισμός του Ντ. Τράμπ στο Twitter για τον καταποντισμό της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Την στιγμή εκείνη η Ευρώπη συνειδητοποίησε εντελώς λανθασμένα βέβαια, ότι σε αυτή την περίπτωση, θα έχει να χάσει πολλά από μια πιθανή εξάπλωση της οικονομικής αναταραχής στην γειτονική Τουρκία.

Χαρακτηριστική ήταν η άμεση αντίδραση της Γερμανίας που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έσπευσε να σταθεί στο πλευρό της, ξεχνώντας τα ανθρώπινα δικαιωματα και τους φυλακισμένους. Ντροπής πράγματα…

  • Σε μια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία» και τόνισε ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

Εκτός αν τα παραπάνω τα εννοεί, όπως δεν εννοούσε την λεγόμενη “διάσωση” της Ελλάδας! Οπότε, κοροϊδεύει και τον Ερντογάν, αλλά και τον εαυτό της.

Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη μια εθνική συζήτηση στη Γερμανία για το αν θα παρασχεθεί ή όχι οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, ώστε να αντέξουν τις επιπτώσεις οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αν και υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί ώστε να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην καγκελαρία διαρρέουν στον Γερμανικό Τύπο ότι ο Ερντογάν δεν θα φύγει με άδεια χέρια από το Βερολίνο.

  • Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ιταλία, καθώς οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών με την υψηλότερη έκθεση στην Τουρκία έπεσαν με ανησυχητικό ρυθμό.

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την επιβολή των δασμών στην Τουρκία παράνομες και παρότρυνε τις ΗΠΑ να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία με «εποικοδομητικές διπλωματικές διαδικασίες».

  • Τέλος ο Γάλλος υπουργός οικονομίας δεσμεύθηκε να “ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας” επισημαίνοντας ότι το Παρίσι και η Άγκυρα θα συνεργαστούν για να τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στις ΗΠΑ.

Και όλα αυτά γιατί η κόντρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έγινε σε μια στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Κανένας Αμερικανός πρόεδρος ποτέ δεν είχε χαρακτηρίσει ως τώρα την Ε.Ε. «εχθρό» και δεν την είχε απειλήσει ανοιχτά με οικονομικό πόλεμο. Βέβαια ο καθένας βλέπει μόνο τα συμφέροντα του και ο Τραμπ το συμφέρον της Αμερικής.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ως και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η Αμερική και η Ευρώπη βρέθηκαν στα δύο άκρα στα κορυφαία αυτά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η Τουρκία λοιπόν αποτέλεσε για τους Ευρωπαίους ένα ακόμα αγκάθι στις διαταραγμένες σχέσεις της Ευρώπης με την Αμερική.

Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση, η οποία αποτελεί την κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ο Ερντογάν εκβιάζει με το τθέμα αυτό τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δείχνουν ένα περίεργο τρόπο, αντί να στείλουν τα πλοία τους να φυλάσσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο.

  • Αν δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX , η συνεργασία με την Τουρκία αποδεικνύεται αποτελεσματική όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ, όταν η Τουρκία εισπράττει. Διαφορετικά αρχίζει ξανά τους εκβιασμούς και τις απειλές. Στην περίπτωση της Τουρκίας, η Ευρώπη αποδεικνύεται κατωτερη των περιστάσεων και πολύ μικρή…

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ερντογάν γνωρίζει ότι κρατάει ένα μεγάλο ατού στο χέρι του είναι αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει αυτή την εποχή τη στήριξη των Ευρωπαίων.

Οι προειδοποιήσεις-απειλές που φθάνουν από την Τουρκία στους Ευρωπαίους λένε ότι αν επικρατήσει ένα χάος στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αβέβαιο αν θα είναι εφικτό να συγκρατηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στα παράλια και στα σύνορα. Και μόνο σαν σκέψη το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί πανικό στους απαξιωμένους ηγέτες της Ευρώπης τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, λένε οι γραφειοκράτες, η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους να στηρίξει την περίοδο  αυτή την Τουρκία και η κόντρα της Αμερικής  με τον Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε νέα ώθηση των σχέσεων Βρυξελλών και  Άγκυρας που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Λένε επίσης κάτι που δεν είναι η αλήθεια: Ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να αποδείξει ότι οι οικονομικές διασυνδέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ήδη πολύ στενές και ουσιαστικά οι δυο τους βρίσκονται στην ίδια βάρκα και αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.

Όμως την ίδια ώρα και οι Βρυξέλλες κατανοούν ότι έχουν να κάνουν με ένα ιδιόρρυθμο καιροσκόπο μεγαλομανή και αναξιόπιστο ηγέτη ο οποίος έχει επιβάλει μια μονοκρατορία στερώντας από το λαό του βασικές ελευθερίες.

Και στο σημείο αυτό πρέπει να παρέμβουν ουσιαστικά η Ελλάδα και η Κύπρος που έχουν ανοιχτά ζητήματα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η όποια βοήθεια στην Τουρκία δεν πρέπει να είναι μια λευκή επιταγή χωρίς όρους, αλλά με κανόνες που θα συμβαδίζουν με το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων και των κανόνων δικαίου. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει όσο στο εσωτερικό της χώρας μας κυριαρχεί ο διχασμός και η αλληλοφαγωμάρα.

Πάντως, θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τους Ευρωπαίους εάν επιχειρήσουν την προσέγγιση με την Τουρκία την ίδια ώρα που ο Ταγιπ Ερντογάν θα κατεβάζει τον “Πορθητή” στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ακυρώστε τους πυραύλους S400 εάν θέλετε τα F35: Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Ο σφαγέας Ερντογάν υπόσχεται να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια σε Συρία και Ιράκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: