Η Mamma Maria της Σάμου: Η γυναίκα που τάισε αφιλοκερδώς πάνω από 20.000 πρόσφυγες




Φαίνεται εξωπραγματικό για οποιαδήποτε άλλη χώρα και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το BBC εντόπισε τη Μαρία Μακρογιάννη στη Σάμο και ανέδειξε την αθόρυβη προσφορά της προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν ταλαιπωρημένοι στη Σάμο.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η γυναίκα αυτή τάισε στο εστιατόριο της περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες χωρίς να ζητήσει από εκείνους του παραμικρό. “Πετούσα. Έκανα τόσα πολλά, αλλά ποτέ δεν κουράστηκα. Πετούσα μόνο”, λέει η κυρία Μαρία Μακρογιάννη και δείχνει με υπερηφάνεια τις ζωγραφιές που έφτιαξαν τα παιδιά των προσφύγων θέλοντας έτσι να της δείξουν την ευγνωμοσύνη της.

Οι μετανάστες που έφαγαν από τα χέρια της Μαρίας και του Μιχάλη, τη φωνάζουν “Mamma Maria” και όπως τονίζει μια νεαρή γυναίκα στο ρεπορτάζ του BBC “είναι σαν την γιαγιά μου. Τα κάνει όλα καλά”.

Ωστόσο το εξαιρετικό έργο ανθρωπιάς της Mamma Maria μπήκε στο στόχαστρο των ακροδεξιών που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας παντού, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι απειλές. “Είχα δεχθεί τηλεφωνήματα. Μη βοηθάς τους πρόσφυγες. Αν τους ταΐσεις θα σε δείρουμε, θα σε κάνουμε… και αναγκάστηκα να σηκωθώ να φύγω από το μαγαζί”.

Η βοήθεια όμως και ανοιχτή αγκαλιά της κυρίας Μαρίας και του συζύγου της που πλέον ταΐζουν όσους περισσότερος πρόσφυγες μπορούν στο σπίτι τους. Όπως λέει η ίδια ακόμα κι αν δεν έχει τίποτε άλλο θα δίνει αγάπη.

Πηγή: BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: