Η κρίση υπήρξε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες: Αύριο η χώρα εξέρχεται του Μνημονίου




Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης με την ελπίδα να μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές μετά από εννέα χρόνια κρίσης που συρρίκνωσαν την οικονομία της κατά 25%, υποχρεώνοντάς την να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφέρουν ο George Georgiopoulos και ο Lefteris Papadimas, στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνουν τα εξής:

Η κρίση υπήρξε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες, που το 2001 είχαν σπεύσει με ενθουσιασμό να ανταλλάξουν τις δραχμές τους με ευρώ. Η ένταξη στην ευρωζώνη εγκαινίασε μια περίοδο φτηνού δανεισμού, με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε αφειδώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι δημόσιες δαπάνες που διόγκωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την χρεοκοπία με την βοήθεια της μεγαλύτερης σε μέγεθος διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Την ώρα ωστόσο που η Αθήνα προσβλέπει σε επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα τραύματα παραμένουν με τις τράπεζες να βαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Όμως οι πρώτες αχτίδες φωτός προβάλλουν μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, ο τουρισμός ανθεί και η ανεργία αποκλιμακώνεται αργά.

«Το μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι σε κάθε περίπτωση η μακροοικονομική σταθερότητα πρέπει να προστατεύεται. Οι λαϊκιστικές πολιτικές που κερδίζουν κάποιες ψήφους αλλά μετά επιφέρουν καταστρεπτικά αποτελέσματα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία, ειδάλλως θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση, αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, οικονομικό στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παρά την εξακολουθητική ανάπτυξη ο σκεπτικισμός παραμένει, με το ΔΝΤ να προβλέπει ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2% φέτος και στο 2,4% το 2019, αλλά πιθανότητα εμφάνισης εξωτερικών και εσωτερικών κινδύνων. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο ασφαλίζουν την χώρα ενόψει της εξόδου της στις αγορές. Όμως το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει αβέβαιη και χρειάζεται μια «ρεαλιστική επανεξέταση» των υποθέσεων για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ρυθμών ανάπτυξης.

«Δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς επειδή η χώρα εξέρχεται από το μνημόνιο επειδή βγαίνοντας από το τηγάνι, ίσως πέσουμε στη φωτιά. Οι περισσότεροι έχουν αποστραγγιστεί από τους φόρους και λίγα χρήματα απομένουν για επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και η ανάπτυξη», δήλωσε ο Θ. Βερέμης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

— Οι έλληνες συνταξιούχοι επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση. Επί οκτώ χρόνια το συνταξιοδοτικό σύστημα έγινε στόχος των προγραμμάτων διάσωσης και οι συντάξεις υπέστησαν περικοπές πάνω από δώδεκα φορές, με αποτέλεσμα οι μισοί ηλικιωμένοι να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρει η Phoebe Fronista, στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνει επίσης:

Τώρα, η χώρα προσβλέπει στη λήξη του τρίτου προγράμματος, όμως οι συνταξιούχοι δεν έχουν λόγο να χαίρονται. Με την ανεργία να φτάνει το 28% στην κορύφωση της κρίσης, πολλές οικογένειες έφτασαν να εξαρτώνται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων.

Οι συνταξιούχοι έχουν διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, ωστόσο παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει επιτέλους να αναπτύσσεται ξανά, έστω και μέτρια, οι συντάξεις ενδέχεται να υποστούν νέες περικοπές το 2019.

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει πως μπορεί να χτίσει μια ισχυρή οικονομία, δηλώνει ο Σεντένο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: