Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Tετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αυριανή κοινή συνάντηση όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Παιδείας και οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό χθες για το οικόπεδο Αφροδίτη, είναι τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στον Συνεργατισμό, το διάγγελμα του Ελληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια και οι εξελίξεις στη δίκη Μπράουντερ.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μαύρα σύννεφα στο ενεργειακό μας πρόγραμμα» και γράφει ότι φαίνεται να είναι χλωμό το τοπίο για εκμετάλλευση του οικοπέδου Αφροδίτη με τις εταιρείες να κάνουν λόγο για μη βιώσιμο έργο λόγω των ποσοτήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ανασκόπησε το κυβερνητικό έργο της εξαμηνίας που πέρασε, για την αναβάθμιση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την υπόθεση Μπράουντερ και αναφέρει ότι ο δικηγόρος Χρ. Πουργουρίδης καλεί τον Υπ. Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει για παράδοση στοιχείων στις ρωσικές αρχές.

«Πρόσω ολοταχώς για τη σύγκρουση» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος στην κρίση της παιδείας, ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί παραδίδουν τις κοινές τους θέσεις και αύριο παρακάθονται σε διάλογο στο Υπουργείο. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι είναι προς το τέλος τα έργα στο οδόφραγμα Λεύκας και εκτός απροόπτου Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει. Ο «Π» αναφέρει επίσης ότι η MIG ετοιμάζεται να πωλήσει και το σημαντικότερο της περιουσιακό στοιχείο, το νοσηλευτήριο Υγεία στην Αθήνα.

Κάτω από τον τίτλο «Νέα σενάρια για την Παιδεία» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι σε κοινή συνεδρίαση οι εκπαιδευτικοί οριστικοποιούν τις θέσεις τους και ότι στη συνάντηση αύριο ο Υπουργός θα καταθέσει νέα σενάρια. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι σημειώνεται κάθετη μείωση στα ναρκωτικά που κατάσχει η ΥΚΑΝ και ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 150 κιλά κάνναβης πέρσι, φέτος κατασχέθηκαν 23. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι έρχονται αυξήσεις – φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας λόγω νέας φόρμουλας για τους ρύπους.

«Ξεχωριστές συναντήσεις με κοινό έγγραφο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει πως σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό αλλά με κοινές θέσεις. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διαφαίνονται κίνδυνοι από την αλλαγή των όρων του συμβολαίου για το Αφροδίτη και τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία. Αλλού η «Χ» αναφέρει ότι ξεκινά η απορρόφηση της ΣΚΤ από την Ελληνική και ότι φεύγουν 1.040 εργαζόμενοι, σε τρεις δόσεις οι αποζημιώσεις.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το φυσικό αέριο» και γράφει για τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το Αφροδίτη και τη σύσταση επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τον καταμερισμό των κερδών. Αλλού αναφέρει πως η τράπεζα Goldman Sachs υιοθετεί νέο πρόγραμμα με βάση το οποίο οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν επίδομα για να μεταφέρεται το μητρικό τους γάλα στο σπίτι όταν βρίσκονται σε επαγγελματικό ταξίδι. Επίσης δημοσιεύει δηλώσεις εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση Μπράουντερ, δηλώσεις του ίδιου του Μπράουντερ και του δικηγόρου Χ. Πουργουρίδη.

Η «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ελλάδα: Το διακύβευμα της επόμενης μέρας» και αναφέρεται στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια. Αλλού αναφέρει ότιΚυβέρνηση και Noble ξεκινούν διαπραγματεύσεις για αλλαγή όρων του Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού που υπογράφηκε το 2012 για το κοίτασμα Αφροδίτη. Επίσης αναφορά γίνεται σε άλλο ρεπορτάζ στις εξελίξεις στα οικονομικά της Αγκυρας και τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/08/2018 07:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: