Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση στην παιδεία, η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας και η μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Δημοσιεύματα γράφουν επίσης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, τις καταγγελίες στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Βουλή για γέλια και για κλάματα» και γράφει ότι η κρίση στο χώρο της παιδείας απέδειξε πως τα κόμματα και οι βουλευτές κινούνται με γνώμονα το κρατικό συμφέρον και γράφει για κωμικές καταστάσεις με τις συνεδρίες των επιτροπών Εργασίας και Παιδείας. Αλλού γράφει για νέες καταγγελίες στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και αναφέρει ότι κόμματα κάλυπταν παρανομίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα με τη συμμετοχή νεαρών προσώπων.

«Ηχηρό το μήνυμα και ισχυρή η εντολή» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι πέραν των 10.000 εκπαιδευτικών συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών και ότι επίκεινται αποφάσεις κλιμάκωσης των δυναμικών μέτρων. Σε άλλο θέμα για το πόθεν έσχες γράφει ότι από σύνολο 1,459 ελεγχομένων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που δια νόμου έπρεπε να είχαν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2017 δήλωση περιουσιακών στοιχείων, 38 παρέλειψαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου πώλησε 14,000 δάνεια.

Κάτω από τον τίτλο «Ηχηρότατο μήνυμα οργής» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ηχηρότατο μήνυμα τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς την κοινωνία έστειλαν χθες πάνω από 10,000 εκπαιδευτικοί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ότι απαίτησαν παραίτηση του Υπουργού Παιδείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά το πρόστιμο 16 δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα δεν κατέθεσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία για το 2017 μέχρι τις 16//3/2018 που εξέπνευσε η προθεσμία. Αλλού γράφει ότι η κρίση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση σε στροφή με τις Βρυξέλλες.

«Λαοθάλασσα η απάντηση στον αυταρχισμό» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» προβάλλοντας φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λάμπρος Πιερή κατήγγειλε ότι οι εποπτικές Αρχές «μονοδρόμησαν τη διαδικασία» ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 300 Τουρκοκύπριοι προσκυνητές μετέβησαν χθες στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα γιορτάζοντας το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν τελειώνει εδώ» και γράφει ότι χιλιάδες συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό για τα νέα μέτρα στην εκπαίδευση. Αλλού γράφει ότι οι μέλισσες παρουσιάζουν σημάδια «εθισμού» στα φυτοφάρμακα, που μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό των καπνιστών στη νικοτίνη, σύμφωνα με επιστήμονες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημιές €55,8 εκ. το πρώτο εξάμηνο.

Η «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Βαθιά ανάσα στο τραπεζικό σύστημα» και αναφέρεται σε δύο κινήσεις που αποφόρτισαν το τραπεζικό σύστημα από το μισό βάρος των κόκκινων δανείων, ήτοι τα €2,7 δις της Τράπεζας Κύπρου και τα €7 δις της ΣΚΤ που πάνε στο Φορέα. Αλλού αναφέρεται στην «κάθοδο των μυρίων» εκπαιδευτικών στο Προεδρικό και γράφει ότι η μαζική προσέλευση των εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση οργανωμένων συνόλων κατά την 6ετή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι τρεις από τις 13 διεθνείς ναυτασφαλιστικές μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/08/2018 07:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: