Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο διάλογος που άρχισε χθες μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην παιδεία, η απαλλαγή δύο κατηγορούμενων που εμπλέκονταν σε υπόθεση ναρκωτικών, λόγω καταστροφής τεκμηρίων, τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΟΑΣΕ για Λεβέντ και Ομάν, η διορία των εργαζομένων στο Συνεργατισμό για αποδοχή ή όχι του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης είναι μερικά από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διάλογος με το… στανιό» αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πήγαν χθες στο ραντεβού τους με τον Υπουργό Παιδείας, για έναρξη του διαλόγου για τον εξορθολογισμό των δαπανών της παιδείας, ωστόσο, η όλη προσπάθεια δεν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αλλού γράφει ότι η ΕΔΥ έκρινε ένοχους πειθαρχικά δύο λειτουργούς του Κτηματολογίου και τους επέβαλε την ποινή της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης για εμπλοκή σε κύκλωμα αποξένωσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας”. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη συντριβή αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωση στο Μεξικό, σημειώνοντας ότι και οι 101 επιβαίνοντες είναι ζωντανοί.

«Διάλογος με το στανιό αμφοτέρων για παιδεία» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αρνήθηκαν την παρουσία των οργανωμένων γονέων στις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τον Υπουργό Παιδείας, με αποτέλεσμα να προκύψει εμπλοκή πριν καν αρχίσει ο διάλογος. Η εφημερίδα αναφέρεται στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και από τον τουρκικό στρατό στην Ασσια και Αφάνεια τον Αύγουστο 1974, σημειώνοντας ότι είναι ίσως από τα πλέον βάρβαρα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση κάνει διαβήματα προς τον ΟΑΣΕ, ζητώντας παρέμβαση σε σχέση με τη διώξη που επιχειρεί η Τουρκία εις βάρος των Κυπρίων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αθώοι με 12 κιλά ναρκωτικά» αναφέρεται στην “πρωτοφανή απόφαση της Δικαιοσύνης” που εκδόθηκε χθες, με την οποία απαλλάχθηκαν δύο κατηγορούμενοι για υπόθεση κατοχής 12 κιλών ναρκωτικών, αφού η υπόθεση «χάθηκε» ως απόρροια της πυρκαγιάς στο Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο και της καταστροφής των τεκμηρίων. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε έσοδα €5 εκατομμυρίων μόνο τον Ιούλιο του 2018 από τις αγορές καυσίμων στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι σε βανδαλισμούς προέβησαν ασυνείδητοι στις παραλίες του Κάππαρη στο Παραλίμνι, αναποδογυρίζοντας κρεβατάκια και ομπρέλες που προσφέρονταν δωρεάν.

«Η Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Μετ’ εμποδίων και με ένταση ο διάλογος» αναφέρεται στο διάλογο που άρχισε χθες μεταξύ Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι εκτός από το διάλογο με ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ άρχισε και ένας παράλληλος διάλογος με τις οργανώσεις γονέων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με την υπογραφή της κυβέρνησης δόθηκε η διαχείριση εκατοντάδων διαμερισμάτων, περιουσία του Συνεργατισμού, στην Altamira, η οποία ζητά την έξωση των ενοικιαστών, οι οποίοι είναι κυρίως οικογένειες φτωχών. Αλλού αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό έχουν διορία δύο βδομάδων να επιλέξουν ή όχι το Σχέδιο Αποχώρησης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Σφύγγει ο κλοιός Ερντογάν στο βορρά» αναφέρει οι τουρκικές διώξεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων έχουν θορυβήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία εκφράζει φόβους ότι “η Άγκυρα έχει στρέψει το αυταρχικό βλέμμα των αρχών στο βόρειο κομμάτι του νησιού”. Αλλού αναφέρεται στον κίτρινο συναγερμό που εξέδωσε για την Πέμπτη η Μετεωρολογική Υπηρεσία, αφού το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κλέφτες έκλεψαν παμπάλαια κοσμήματα που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας μέσα από καθεδρικό ναό πριν διαφύγουν με σκάφος.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/08/2018 08:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: